Betonbiztos stresszoldó technikák

2020.03.16

Ebben a bejegyzésben kifejezetten rövid, hatékony technikákat gyűjtöttem össze, amiket bárhol, bármikor alkalmazhatsz, ha éppen "elgurul a gyógyszer". A lelki, érzelmi feszültség az egyik legnagyobb kihívás, és nincs mindig időnk, lehetőségünk hosszabb relaxációs technikák alkalmazására. Úgyhogy itt egy gyorssegély-gyűjtemény.

Hogyan használd őket?

Amikor bármilyen feszültséget, félelmet, haragot, frusztrációt, stb. érzel, vedd elő ezt az oldalt, vagy nyomtasd ki magadnak, hogy kéznél legyenek a pontkombinációk, és kezdd el magadon tartani őket. Amelyik az adott állapotodon enyhülést tud nyújtani, az szinte azonnal egy kellemes érzést ad. Ha kb. 10 mp után sem érzed, hogy jobb, menj a következőre. 

Naponta annyiszor használod őket, ahányszor akarod. Minimum 20-30 mp-ig, de lehet akár 10 percig is alkalmanként. Ezekkel a pontkombinációkkal áramköröket zárunk be a test energetikáján belül. Úgy működnek, mint a telefon aksija: ha már feltöltődött, nem megy bele több töltés. Tehát nem lehet őket túladagolni.

Bármi kérdésed felmerül, keress nyugodtan! 

Ez is segíthet: mentálhigiénés segítő levelezés e-mailben

  • ha bármi miatt nem tudsz személyes találkozással járó segítséget igénybe venni
  • ha írásban jobban megy
  • ha segít, hogy akár anonim is maradhatsz
  • ha szereted te meghatározni, mikor szeretnél a problémáddal foglalkozni
  • ha jólesik visszaolvasni a beszélgetéseket.


1. Homlok-tarkó tartás: a kineziológia egyik legerőteljesebb és leggyakoribb stresszoldó eszköze. 

Mit is csinál ez az úgynevezett homlok/tarkó tartás? Segít csökkenteni a minket aktuálisan érő stressz testre gyakorolt hatását. Visszaadja a tudatos és kreatív gondolkodás képességét. Hogy ne a félelem, a harag, a pánik, és ki tudja, még milyen primitív túlélési program határozza meg az állapotunkat.

Tehát ha valami kiakaszt, fogd meg a homlokod az egyik tenyereddel, a nyakszirtcsontod (a fej hátulján a dudor és az alatta lévő terület) a másik tenyereddel, dőlj hátra, vegyél mély levegőt, és relax... 

És hogy miért kiemelten jó ez nekünk? Mert a stressz csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. A stressz oldása pedig növeli. 

2. Félelem ellen ajánlott pontok:

Tartsd őket egyszerre (mind a négyet!), a két kezeddel.

Legjobb, ha egy pisztolyt formálsz a kezedből, azaz a mutató és középső ujjad összezárod, velük tartod az egyik pontot, a hüvelykujjaddal a másikat.

Az alsó két pont a Vese meridián 27-es pontjai, őket tartsd az egyik kezeddel.

A fejen lévő két pont az Irányító meridián 24-es és 20-as pontja (a kis képen még pontosabban láthatók, hogy hol vannak). Őket tartsd a másik kezeddel.

Mennyi ideig? Azt szoktuk mondani, hogy amíg egyszerre lüktetni kezd mind a 4 pont. Ha nem érzed, akkor 20-30 mp.
Mikor segíthet? Ha félsz, és ha a félelmed konkrétan meghatározható dologhoz kapcsolódik. De meglepődhetsz: lehet, hogy nem félelemnek érzed, amit átélsz, és mégis ezek a pontok hoznak enyhülést. Ilyenkor vizsgáld meg, hogy mitől félsz....

Hányszor? Ahányszor akarod, ha nem használ, nem is árt.

Fogd meg a pontokat, és figyeld, hogy jól esik-e. Könnyebb-e, beindul-e egy kellemes érzés? Ha igen, akkor ez a pontkombináció segít neked. Ha nem érzel semmit, akkor is tarthatod, de megpróbálhatsz mást is, mint az előző homlok/tartó tartást.

3. Még a félelem ellen

Szabály ugyan az: két ujj vagy hüvelykujj tartja az elöl lévő pontot, két ujj vagy hüvelykujj a hátsót. 20-30 mp, vagy amíg jólesik. 

Az egyik pont a glabella, a két szemöldök között, a másik az öreglyuk, a nyakszirtcsont alatt egy lágy lyuk.  

4. Stabilitás megsegítése, erős érzelmi érintettség csökkentése - Gyomor meridián 3. pont.

Tartsd két kezed 2-2 ujjával, vagy egy pisztolyt formáló kézzel, együtt tartva a pontokat.

Ezeket a pontokat gyakran használjuk, ha felkavaró érzelmi témákon dolgozunk. A gyomor meridián a Föld elemhez tartozik. A Föld elem adja a gondoskodás, nyugalom, biztonságérzet, szeretet, bizalom stabilitását. Hasznos segítség stresszes időkben, vagy nagy aggodalmak idején.

Ha nagyon nem megy egyedül: legyél önmagad kineziológusa a Self Touch for Health segítségével!