Idegrendszer működését érintő stresszeket kiegyensúlyozó kineziológiai programok

Az optimális teljesítményért, a betonbiztos rezilienciáért

Mikor lehet hasznos:

 • A mindennapi stresszek kezelésében
 • A csúcsteljesítmény elérésében
 • Világos döntéshozatalhoz
 • Érzelmi stresszhez köthető fiziológiai, fizikai kellemetlenségek esetén
 • Agyat vagy idegrendszert is érintő sérülések után
 • Függőségeknél - dohányzás, vásárlás, evés, túlzott számítógép használat, "munkamánia" (pszichológiai, pszichiátriai terápiás beavatkozást nem igénylő esetekben - drogfüggőség, alkoholbetegség kizáró ok, csak valós változás iránti elkötelezettség mellett!)
 • Allergiáknál
 • Immunrendszeri problémáknál
 • Viselkedési, indulatkezelési problémáknál (kizárólag együttműködő kliens esetén!)
 • ADD, ADHD, diszlexiák - (naponta végzett otthoni gyakorlatokkal és gyakori találkozókkal)
 • Gyerekeknek és felnőtteknek

A következő problémákat tudjuk (többek között) specifikusan megszólítani:

- agyintegráció: információ megértése, feldolgozása, megfelelő reakció kialakítása, írás, olvasás, szövegértés, viselkedés

- látás és hallás: a látott és hallott ingerek felvételének és továbbításának blokktalanítása, térlátás, szemek együttes működése, látás és hallás integrációja

- memória: memória problémák, információk megjegyzése és előhívása.

- egyensúlyi rendszer: egyensúly problémák, szédülések (nem orvosi beavatkozást igénylő problémáknál).

- retikuláris aktiváló rendszer: az érzékszervi (szenzoros) érzékenységek enyhítésére, alvásproblémáknál, figyelemzavaroknál. 

Mire számíthatsz?

Ha kifejezetten az idegrendszer működésével kapcsolatos témán kell dolgoznunk, készülj arra, hogy szinte minden területen végig kell mennünk, mert a funkciók egymásra épülnek. De készülj arra is, hogy egyre jobban leszel, mert a világot feldolgozó és értelmező rendszereid kiegyensúlyozottan kezdenek működni!

Javasolt gyakoriság: 1-2 hetente. Jó tapasztalatok vannak akár a havi, vagy kéthavi találkozókkal is, ez abban az esetben nem javasolt, ha a probléma sok területet érint, mert az egyik funkció kiegyensúlyozatlansága folyamatos stresszt okozhat a többinek, így lassabban tudunk haladni. 

Gyermekkorú kliens esetén:

A közös munkához arra van szükség, hogy a kliens egy kényelmes kezelőágyon feküdjön (ruhában). Ez főleg gyermekkorú kliensek esetében okozhat gondot, ha a gyermek ebben előreláthatóan nem tud közreműködni, ez az eljárás nem lesz számára megfelelő. Kisebb gyermek esetén a gyermek édesanyán keresztül oldható. 

Ha a gyermek viselkedési problémájával az egyik szülőt utánozza, elsősorban a szülőnek kell változni, amiben szívesen állok rendelkezésre. 

Az egész családot átható probléma esetén csak családterápia vagy az érintettek más jellegű, a helyzet megoldásában való aktív részvétele mellett tudok a gyermekkel dolgozni, mert egy mély probléma esetén nem lehet kineziológiai kiegyensúlyozásokkal ellensúlyozni azt a légkört, amiben a gyermek minden nap órákat/napokat/éveket (!) tölt. 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a szülő állapota és a gyermekhez vagy problémájához való hozzáállása kulcsfontosságú a gyermek állapotában! 

Mi a Neurokineziológia

A Neurokineziológia gyűjtőnév, több kineziológiai módszert foglal magába. Eredetileg a Richard Utt által kidolgozott Alkalmazott Fiziológia kezdett el az idegrendszerre közvetlenül ható kineziológiai eljárásokat keresni, majd többen saját eljárásaikat adták hozzá a Neurokineziológiai módszerek tárházához. Mint minden kineziológiai módszernek, fő célja a stresszmentes működés támogatása. A neurokineziológiai módszerek elsősorban az agy és az idegrendszer működési stresszét csökkentik.

Egyik legnagyobb képviselője Dr Charles T. Krebs, aki kognitív problémákkal, agysérülésekkel, ADD-vel, ADHD-vel küzdők holisztikus támogatására dolgozta ki LEAP elnevezésű módszerét. Hamarosan rájött azonban, hogy a LEAP agyintegrációra ható módszerei, az érzelmi működésünkre ható pályák stresszmentesítése az emberi működés minden szintjén alapvető fontosságú szerepet játszanak, így hatalmas és hatékony segítség minden, az idengrendszerből induló stressz, illetve tanulási probléma esetén.

Munkám során a LEAP program 4 szintjét használom, Hugo Tobar Neuroenergetikai kineziológia Neuroemocionális pályák 1-4 szint, és Agyformatálás eljárásait, illetve számos további, Alkalmazott Fiziológia alapú módszert, melyek egy részét volt szerencsém magától Dr. Krebs-től tanulni. 

Dr. Charles Krebs-szel
Dr. Charles Krebs-szel

A neurokineziológia idegrendszeri blokkokra gyakorolt jótékony hatásai képesek változásokat elindítani az agyban és az egész testben. Hatására a test energiarendszerében lévő kompenzációk és blokkok megszűnnek, és az egyensúly helyreáll. A túlélési üzemmódból megoldási üzemmódba váltunk.

A neurokineziológia a tanulás új modelljén alapul, integrálja az agy neurofiziológiájának legújabb kutatási eredményeit, és specifikus akupresszúrás formatálás segítségével szólítja meg az egyes agyi területek működését érintő stresszeket. Ezen lágy, akupunktúrás pontok érintéséből és ujjmódok kombinációjából álló módszerek és energetikai korrekciók megszüntethetik az agyi működés stresszeit, és támogathatják a normál funkcióhoz való visszatérést.

Maga az akupresszúrás formattálás mudrák (ujjmódok) és akupunktúrás pontok kombinációja. Együttesen hozzák létre azt a működési frekvenciát, aminek a stresszét vizsgálni szeretnénk. Segítségükkel nagy pontossággal tudjuk az egyes idegrendszeri funkciókat megszólítani, beazonosítani, és stresszeiket oldani.

Fontos figyelmeztetés: semmilyen kineziológiai eljárás - így ez sem - alkalmazható olyan esetekben, ahol az esetleges állapotromlás mentális vagy fizikai, egészségügyi kockázatokkal járhat. Így nem vállalom többek között epilepsziás (akkor sem, ha már évek óta tünetmentes), vagy söntös, illetve pszichiátriai kezelésre szoruló klienseken. A kineziológiai eljárások során nem hatunk közvetlenül a testre, hanem a működésére ható energetikákat harmonizáljuk.