Idegrendszer működését érintő stresszeket kiegyensúlyozó kineziológiai programok

2022.11.20

Neurokineziológia az optimális teljesítményért, és rezilienciáért. Különleges és kevesek által ismert haladó kineziológiai eljárás az idegrendszeri vagy neurokineziológia. Minden olyan helyzetben dolgozom vele, amikor kifejezetten az idegrendszer működése okoz érzelmi, viselkedési, működési vagy teljesítménybeli problémát.   

Mikor lehet hasznos:

 • A mindennapi stresszek kezelésében
 • A csúcsteljesítmény elérésében
 • Világos döntéshozatalhoz
 • Érzelmi stresszhez köthető fiziológiai, fizikai kellemetlenségek esetén a kapcsolódó stresszek oldására
 • Agyat vagy idegrendszert is érintő sérülések után a regeneráció támogatására
 • Hétköznapi függőségeknél - dohányzás, vásárlás, evés, túlzott számítógép használat, "munkamánia" - csak valós változás iránti elkötelezettség mellett (pszichológiai, pszichiátriai terápiás beavatkozást nem igénylő esetekben - drogfüggőség, alkoholbetegség kizáró ok!)
 • Viselkedési, indulatkezelési problémáknál (kizárólag együttműködő kliens esetén!)
 • ADD, ADHD, diszlexiák- (naponta végzett otthoni gyakorlatokkal és gyakori találkozókkal)
 • Gyerekeknek és felnőtteknek

A következő problémákat tudjuk (többek között) specifikusan megszólítani:

- agyintegráció: információ megértése, feldolgozása, megfelelő reakció kialakítása, írás, olvasás, szövegértés, viselkedés

- látás és hallás: a látott és hallott ingerek felvételének és továbbításának blokktalanítása, térlátás, szemek együttes működése, látás és hallás integrációja

- memória: memória problémák, információk megjegyzése és előhívása.

- egyensúlyi rendszer: egyensúly problémák, szédülések (nem orvosi beavatkozást igénylő problémáknál).

- retikuláris aktiváló rendszer: az érzékszervi (szenzoros) érzékenységek enyhítésére, alvásproblémáknál, figyelemzavaroknál. 

Mi a Neurokineziológia

A Neurokineziológia gyűjtőnév, több kineziológiai módszert foglal magába. Eredetileg a Richard Utt által kidolgozott Alkalmazott Fiziológia kezdett el az idegrendszerre közvetlenül ható kineziológiai eljárásokat keresni, majd többen saját eljárásaikat adták hozzá a neurokineziológiai módszerek tárházához. Mint minden kineziológiai módszernek, fő célja a stresszmentes működés támogatása. A neurokineziológiai módszerek elsősorban az agy és az idegrendszer működési stresszét csökkentik.

Egyik legnagyobb képviselője Dr Charles T. Krebs, aki kognitív problémákkal, agysérülésekkel, ADD-vel, ADHD-vel küzdők holisztikus támogatására dolgozta ki LEAP elnevezésű módszerét. Hamarosan rájött azonban, hogy a LEAP agyintegrációra ható módszerei, az érzelmi működésünkre ható pályák stresszmentesítése az emberi működés minden szintjén alapvető fontosságú szerepet játszanak, így hatalmas és hatékony segítség minden, az idegrendszerből induló stressz, illetve tanulási probléma esetén.

Általam elvégzett neurokineziológiai tanfolyamok:

 • LEAP 1-4.
 • Alkalmazott fiziológia tanfolyamok. 

Ezek egy részét volt szerencsém magától Dr. Krebs-től, a LEAP kidolgozójától tanulni.

Dr. Charles Krebs-szel
Dr. Charles Krebs-szel

Fontos figyelmeztetés: semmilyen kineziológiai eljárás - így ez sem - alkalmazható olyan esetekben, ahol az esetleges állapotromlás mentális vagy fizikai, egészségügyi kockázatokkal járhat. Így nem vállalom többek között epilepsziás (akkor sem, ha már évek óta tünetmentes), vagy söntös, illetve pszichiátriai kezelésre szoruló klienseken. A neurokineziológiai eljárások során sem hatunk közvetlenül a testre, hanem a működésére ható energetikákat harmonizáljuk.