Az Egészség Háromszöge a kineziológiában

2022.10.26

Nem csak a testünk vagyunk. Persze vannak csontjaink és izmaink, de ugyanígy vannak érzelmeink, gondolataink, vannak tápanyagigényeink, és van energiánk. Mindezek egyéni harmóniája és együttműködése a jóllét alapja. 

Ezeket az összefüggéseket a kineziológiában az Egészség Háromszöge reprezentálja. A háromszög minden oldala egy-egy fontos tényezőt jelöl: lényünk kémiai/táplálkozási, strukturális és érzelmi/mentális oldalát.

 • A strukutrális oldalhoz tartoznak a csontok, izmok, a mozgás, azaz az önkifejezéshez felhasznált energia fizikai megnyilvánulásai. 
 • A kémiai/táplálkozási oldalhoz szervek, mirigyek, a tápanyag felvételéért, felhasználásáért és kiválalasztásáért, így az energia átalakításáért, létrehozásáért, fenntartásáért és tárolásáért felelős struktúráink tartoznak. 
 • Az érzelmi oldalhoz pedig az érzelmi állapotokra reagáló agyi területek, idegrendszeri és endokrin működések, a szenzoros érzékelésre adott szöveti válaszok tartoznak, energetikai szempontból az energiánk szabályozása, irányítása (e-mocio: energia mozgás). 

Később a Touch for Health rendszer kidolgozója, Dr. John Thie megalkotta az Egészség Piramisának koncepcióját, ahol az egyénre ható egyéb tényezők is megtalálhatóak. 

Hogyan használjuk a gyakorlatban?

A kineziológiában, kiemelten a Touch for Health-ben a Háromszög minden oldalára találunk korrekciókat. Dolgozunk érzelmekkel, ellenőrzünk tápanyag szükségletet, tesztelünk és korrigálunk izmokat, fájdalmakat csillapítunk, meridián energiákat harmonizálunk. A meridián energiákon keresztül pedig az egész rendszer elérhető, a köztük lévő kölcsönhatásoknak köszönhetően. Így egyetlen aspektus kiegyensúlyozásával mindi fizikai, mind érzelmi, mind akár spirituális szinteken is hatunk. 

Mi okozza a kibillenést?

Ideális esetben a Háromszög egyenlő oldalú, ami az emberi lény részei közötti egyensúlyra utal. Ha a Háromszögnek akár csak az egyik oldala is komoly kihívásnak, például érzelmi stressznek van kitéve, az érzelmi oldal elmozdul, a kölcsönös kapcsolat miatt a másik két oldalt is elmozdítja, tehát mondjuk egy érzelmi stressz hatására megváltozik az emésztésünk és a testtartásunk. 

A Háromszög egyik oldalán megjelenő tünetek azonban gyakran nem azon az oldalon keletkeztek, ahol érzékeljük őket. Ezért van óriási kincs a kineziológia kezében: meg tudjuk keresni azt az oldalt, azt a megközelítést, ami a kialakító okokra hat: például egy fájdalmat érzelmi oldásokkal csillaphatunk. De az érzelmi stabilitást támogathatjuk egy megfelelően kiválasztott tápanyag bevitelével is. 

Az Egészség Háromszögének oldalai azonban támogatni is tudják egymást: hosszan fennálló érzelmi stressz esetén a megfelelő táplálkozás csökkenteni tudja a rendszerünk energiavesztését. Ugyan így segíthet a testmozgás is, de a stabil érzelmi állapot bizonyos mértékig ellensúlyozhatja a helytelen tápanyagbevitel hatásait is. Ha az egyik oldal kibillenése azonban meghaladja a kompenzálhatóság mértékét, megjelennek a kellemetlen tünetek strukturális, érzelmi és/vagy kémiai szinten is. 

Az Egészség Piramisa

Az Egészség Piramisának teljes leírása az angolul elérhető 'Touch for Health, The Complete edition' (John & Matthew Thie) című könyvben található. Itt egy rövid összegzést olvashatsz:

Az Egészség Piramisában összesen 12 aspektust láthatunk, ezekből 4 a piramis oldalát alkotja, négy a széleit, négy az alapját.

Az Egészség Piramisa
Az Egészség Piramisa

A négy oldal a "bőr alatti", belső területeket foglalja magában: struktúra (tartás és testtartás), kémia (metabolizmus és fiziológia), intellektus (tudatos és tudatalatti folyamatok) és érzelmi (érzések és érzelmek). Ezek között szoros kapcsolat van, az egyik kibillenése a többire is hat.

A piramis körül négy külső tényező van, amik mély hatást gyakorolnak ránk, a bensőnk a külső dolgokra reagál:

 • az élettörténet magába foglalja a saját és a családi történéseket, a közösségünk és a nemzetünk történetét. Ezek nem feldolgozott elemei az egyéni életünkre is hatással vannak.
 • A kontextus a minket körülvevő világot reprezentálja, főleg a saját érzékelésünk és értékelésünk szempontjából. 
 • A környezet jelentheti a lakókörnyeztetet, a természetet vagy a körülöttünk élő családot, közösséget. A városi lét, az emberekkel fenntartott kapcsolataink jelentősen befolyásolják a jóllétünket. 
 • A jövő tartalmaz mindent, amit vele kapcsolatban a jelenben látunk, érzékelünk, képzelünk. A múltbéli és jelenbeli tapasztalatok alapjaiban határozzák meg a jövővel kapcsolatos hozzáállásunkat és reményeinket. Rögzülhetünk a múltban, vagy fókuszálhatunk a céljainkra, magunkhoz hívva mindazt, amire szükségünk lehet az elérésükhöz. 

A kitűzött célokkal való kineziológiai munka segíti a rendelkezésre álló energiáink olyan rendezését és aktiválását, hogy az a cél megvalósításához vigyen közelebb. 

Az Egészség Piramisának alapját a legmélyebb személyes és spirituális hitrendszereink, hiedelmeink alkotják. Az élet értelmét az alapján határozzuk meg, ahogy magát az életet látjuk: hogy egy mindent összekapcsoló univerzális energia megnyilvánulásaként, vagy inkább a túlélésért folytatott állandó küzdelemként éljük meg.

 • Az igazság mindaz, amit igaznak élünk meg, ami számunkra integritással bír. Ha valaki, akiben megbíztunk, elveszíti a bizalmunkat, vagy ha mi magunk válun megbízhatatlanná, az érezhetővé válik a jóllétünk mértékében is. 
 • A hit a valamibe vetett teljes és egész bizalom, akkor is, ha az nem feltétlenül felfogható az érzékszerveink által. A hit segíti a bizonytalanságok ellenére megtett lépéseket és előrehaladást.
 • A remény az az érzés, hogy megtörténhet, amire vágyunk. Ha képesek vagyunk lényünket nyitva tartani a remény előtt, optimisták, vidámak és örömteliek leszünk. 
 • A szeretet még a legnehezebb helyzetekben is megtart, támogat. Bármit segít elviselni. Leginkább a mások felé történő szeretetteljes cselekedetekben nyilvánul meg. Megjelenési formája még az Isten felé kimutatott szeretet is. Ez a fajta szeretet segíti, hogy a körülöttünk lévő emberek felé a jóllétük legmagasabb szintű figyelembevételével forduljunk. Nem csak egy érzés, hanem egy akaratlagos cselekedet, amivel az embertársaink iránti figyelmességen túl szabályok és határok is együtt járnak, hogy törekvéseink valóban pozitív eredményt hozzanak. Ne feledjük: úgy szeretünk másokat, ahogy mi magunk is szeretni tanultunk. A szeretet így a szeretetről szerzett tapasztalatainkat jelenti. 
Forrás: Maurizio Piva: I 14 Meravigliosi del Touch for Health