Az emésztőrendszer és a kineziológia

Bél -agy tengely: ami "odalentről" némán hat ránk

Tanfolyamon voltam: a hozzám járók tudják, hogy soha nem nyugszom... mindig van egy újabb tanfolyam, ami értéket és megértést, magasságot ad a munkámhoz. Így ha egy kihagyhatatlan lehetőséggel találkozom, megragadom. Most egy olyan tanfolyamon voltam, ami nem csak elképzelhetetlen, de egyenesen megálmodhatatlan lett volna, ha a világ a normál kerékvágásban működik... A kineziológia olyan nagyjai álltak össze egy három napos online tanfolyam erejéig, akik mind a maguk szakértelmével vizsgálták az emésztő idegrendszer és az emésztőrendszer jelenségeit, természetesen kineziológiai, energetikai szempontból. (A tanfolyam angol nyelven zajlott, és olyan haladó módszereket ötvözött, amikkel kevesen tudnak dolgozni. Így nem tudom, hogy van-e még Magyarországon kineziológus, aki elvégezte). 

Mit jelent a bél-agy kapcsolat? Hogyan irányítja az agy az emésztést? Vagy az emésztés irányítja az agyat?

Habár ez a kommunikáció teljesen hangtalan, jelentősége óriási. Annak minden előnyével és hátrányával...

Az elmúlt évtizedekben kiderült, hogy a beleinknek olyan összetett, saját idegrendszere van, hogy egy önálló, második agynak számít. A gasztrointesztinális területben nagyobb a neuron-sűrűség, mint a gerincvelőben. Az agy és a bél-agy közti legfontosabb neurológiai útvonalat a bolygóideg képezi, viszont a minket igazán érintő érdekesség az, hogy a rostoknak kb. 90%-a a belekből viszi az információt az agyba, és nem az agyból az emésztőrendszerbe!

A bélrendszer állapota meghatározza a lelkiállapotunkat, az érzelmeinket. Ismered az érzést, amikor jól vagy lakva, és a világ szép? És voltál már nagyon ideges, mert éhes voltál? Ha stresszes vagy, segít, ha eszel? És ezek csak azok az összefüggések, amiket észreveszünk... 

A kineziológiában egy nagyon különleges eljárásmenet támogatja az emésztést, ami nálam elérhető 

A kineziológiában már régóta ismert, hogy az emésztőrendszer, elsőként a gyomor nagyban reagál a minket érő érzelmi stresszekre, és hogy az érzelmi egyensúlyunk és jólétünk erősen függ az agy és az emésztőrendszer közti kommunikációtól. Ezt az is alátámasztja, hogy a felfedezések szerint a testben található szerotonin "boldogsághormon" 95%-a is a belekben termelődik.

Habár nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték az agy és az emésztőrendszer ilyen mértékű kapcsolatára, tudjuk, hogy az olyan problémák, mint az irritábilis bél szindróma, vagy az áteresztő bél szindróma mindig együtt járnak hangulatingadozásokkal, depresszióval és számos más érzelmi kiegyensúlyozatlansággal

Nem csak az érzelmek lehetnek érintettek, hanem jóval specifikusabb neurológiai működések is. Megfigyelték például, hogy sok autista, diszlexiás és tanulási zavaros gyermeknél anomáliák állnak fenn a gasztrointesztinális mozgások terén. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos szinten, amit még nem ismerünk, kapcsolat áll fenn a mentális képességek és az enterikus agy között.

Így az a lehetőség, hogy az emésztőrendszer működését, energiáját a ma létező legmagasabb szakmai szintű kineziológiai eljárásokkal stresszmentesítsük, nem csak a belek egészségét támogatja, hanem lelkiállapotunk egyensúlyát is!

Úgy tűnik, hogy az érzelmi egyensúly helyreállításához nem csak a koponyai-gerincvelői idegrendszer, hanem a szív és az emésztés energetikai egyensúlyának helyreállítása is szükséges. Mindkét, illetve mindhárom idegrendszer energetikai kiegyensúlyozásával tudok segíteni! Várlak szeretettel!

Akiktől ezt tanultam:

Marco Rado a Hagyományos Kínai Orvoslás (akupunktúrás pontok) szempontjából alkotott egy fantasztikus energetikai eljárást az emésztőrendszer kiegyensúlyozására. Ezt kiegészítette a kranioszakrális terápia lágy viscerális manipulációs technikáival. 

Ian Stubbings a SIPS rendszer megalkotója, és a sejtek működését akadályozó stresszek energiájának felszabadításával foglalkozik: összeállította azokat a stresszoldó pontokat, amik a meridián energiák segítségével megnyitják a kaput a megfelelő működést segítő információs energiák előtt (elvontan hangzik, ugye? Mert az is -a SIPS különleges és fantasztikus!). Módszere a kineziológia egyik legmodernebb és leghatékonyabb megközelítése. 

Alexis Costello az érzelmek szempontjából vizsgálta meg az emésztőrendszer működésének összefüggéseit, és mivel a fenti két kineziológiai rendszert behatóan ismeri, ő állította össze azt az integrált oldásmenetet, melynek segítségével az eljárások egymással integrálva alkalmazhatók. 

Chris Astill-Smith pedig Alkalmazott Kineziológus orvos, aki az emésztés biokémiájának rejtelmeibe vezetett be, és megmutatta, hogyan lehet mindezt kineziológiai módszerekkel támogatni. 

A kineziológiai eljárások eddig is, és továbbra is kizárólag az energiaáramlás helyreállításával segítik az öngyógyító folyamatok beindítását. Betegségnél minden esetben orvosi diagnózis szükséges, és kizárólag orvosi kezelés mellett, kiegészítőként alkalmazhatók a kineziológiai stresszoldó eljárások!