Vesztibuláris rendszer

2022.07.17

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól egészen a talpunkig, így kiegyensúlyozott működése minden más idegrendszeri funkcióhoz elengedhetetlen. Ha nincs egyensúlyban, teljesen hétköznapi dolgok is nehézséget okozhatnak, hiszen állandó zavaró tényezők lesznek jelen az agyműködésben.

Fő feladata az egyensúly fenntartása, és a látás vízszintes síkjának biztosítása.

Ez a rendszer nagyon érzékenyen tud reagálni oltási stresszekre és vírusfertőzésekre. Érzelmi problémák is kibillenthetik az egyensúlyát. Szintén nagyon hatásos lehet a kiegyensúlyozása túlmozgásosoknál, akiknek mozogniuk kell annak érdekében, hogy érezzék a saját testüket. A korai reflexek is a vesztibuláris rendszer pályáin haladnak át. Problémái okozhatnak szédülést, a tériszonynál viszont bekapcsolnak a félelem túlélési mechanizmusai is. A vesztibuláris rendszer ezen kívül minden érzékszerv működésére is hat.

Működési stressze jól megfigyelhetően észrevehető a szemtekerezgés és az utazási betegség jelenségében.

Az egyensúlyi rendszernél külön pályákon megyünk végig, attól függően, hogy a probléma a testben, vagy a szemmozgásokban jelenik meg. Minden ADHD-s témában, illetve a primitív reflexek témáiban különös fontosságú a kiegyensúlyozása.

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...