Vastagbelünk az érzelmek tükrében

2016.04.06

Vastagbél: több van benne, mint gondolnád...


A média tele van a WHO azon figyelmeztetésével, miszerint a túl sok vörös és/vagy feldolgozott húsféle fogyasztása jelentősen megnövelheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.  

Egyetértek azzal, hogy érdemes odafigyelni, mit eszünk, miből mennyit fogyasztunk, és figyelnünk kell a testünk jelzéseit, hogy időben észrevegyük, ha valami változtatásra szorul. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mindenkinek másra van szüksége, más minőséget bír el a szervezete, és más mennyiséget. 

Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy minél hidegebb az időjárás, annál töményebb, zsírosabb élelmiszerekre van szükségünk, ami "melegít", míg nyáron a lédúsabb, "hűtő" hatású ételeket kell előnyben részesíteni. 

És akkor még nem is beszéltünk a testtípusunkról, aminek meghatározása egy külön szakma, és a speciális diéta igényekről - nem mindenkinek jó, ha nem eszik húst, és nem mindenkinek jó, ha sok húst eszik...

Ez a cikk most nem erről fog szólni, hanem a vastagbélről.

A vastagbél: több van benne, mint gondolnád

A vastagbél, mint szerv, a Hagyományos Kínai Orvoslás szerint a Fém elemhez tartozik. Feladata a salakanyag összegyűjtése, összesűrítése, majd kiürítése. 

A Fém egy koncentrált, befelé húzódó energia. Szervek szintjén a tüdőben és a vastagbélben nyilvánul meg. A tüdő és a vastagbél az energiaszállítás fontos szervei: befogadnak és kibocsátanak.

A vastagbél olyan, mint egy kuka: először tárolja, majd kiüríti a szemetet. A vastagbél bármilyen kiegyensúlyozatlansága kihat az egész test működésére, mert a salakanyag felhalmozódik, így a többi szerv nagyobb nyomás alá kerül. 

Olyan fizikai tünetek jelenhetnek meg, mint székrekedés/hasmenés, puffadás, a bőrön aknék, kiütések, fejfájás vagy orrfolyás. 

Ám ne felejtsük el, hogy - mint minden más szervünk - a vastagbél egyaránt kifejti hatását testi-lelki-gondolati szinten is. 

Tehát nem csak egy büdös kuka... hanem minden fejlődés és változás generátora is egyben! Nézzük meg, miért!

A vastagbél segít megszabadulni attól, amire nincs szükségünk. Segít ELENGEDNI. 

Ha valaki nem képes az elengedésre, nem tud továbblépni - testileg, lelkileg, érzelmileg túltelítetté válik. 

Csak akkor vagyunk képesek új ötleteket, gondolatokat, elképzeléseket befogadni, ha el tudjuk engedni a mentális "szemetet", és a régi gondolkodási mintákat. 

Így a gondolkodás szintjén a vastagbél a tiszta gondolkodást, az éleselméjűséget, az intellektuális minőséget jelöli.

Mire van még hatással:

A vastagbél és a tüdő működése az orr és a bőr állapotában is megnyilvánul.

Az orrunk:

A kínaiak a Fém elemhez azt az ősi, állati ösztönt kapcsolják, ami segít "kiszagolni a veszélyt", megérezni mások velünk kapcsolatos gondolatait és érzéseit, és előre látni később bekövetkező dolgokat. 

A szaglásunk teszi lehetővé, hogy meg tudjuk különböztetni egymástól a számunkra jó és rossz ételeket, embereket és környezetet. 

Az orrunk tüdővel való kapcsolata egyértelmű, a Vastagbél meridián pedig közvetlenül az orrnál végződik. 

Orrdugulás esetén segíthet például, ha az orrcimpánk tövét pár percen keresztül masszírozzuk. 

A bőrünk:

A légzés és a salakanyag eltávolítás szimbolikája a bőr állapotán is megfigyelhető. 

A környezetünkkel a bőrünkön keresztül kerülünk kapcsolatba. A bőr a tüdő állapotát mutatja, és mára már a nyugati orvoslás is gyakran hoz összefüggésbe egyes a bőrproblémákat egyes tüdőproblémákkal (pl ekcéma és asztma). 

Ugyan ez érvényes a psoriasis-ra, aknéra, pattanásokra, kiütésekre, melyek mind olyan problémák, amik a bőrben felhalmozódott salakanyagok kiürítésének sikerességét mutatják. 

Tágabb értelemben a bőrünkkel mutatjuk meg a többi emberhez való viszonyulásunkat, hogy engedjük vagy szeretnénk-e, hogy megérintsenek, vagy éppen, hogy kerülni szeretnénk-e a velük való kapcsolatot. A természettel is a bőrön keresztül érintkezünk, gondoljunk csak bele az arcunkat fújó szélre, a víz hűvösére, a nap melegére vagy a föld érintésére.

A Fém elem reggel 3 és 7 óra között a legaktívabb, ezen belül a vastagbél 5 és 7 óra között. Ilyenkor a legjobb pár mély lélegzetvétellel kezdeni a napot, és a reggeli "salaktalanítás" is ebben az időszakban a legkívánatosabb. Érdemes a korai órákban olyan energia-feltöltő gyakorlatokat végezni, mint a Tai Chi, akár a szabadban, napfelkeltekor, a friss levegőn. 

A vastagbél működését energetikailag segítő élelmiszerek:

a sok víz és rost fogyasztása, joghurt, teljes tej. A hasznos anyagok felszívódását támogathatja a vas: élesztő, zöld leveles zöldségek és máj fogyasztása.

A vastagbélre ható érzelmek:

A vastagbél "ügye" az elengedés. Mit is kell elengedni? A megbánást, a bűntudatot, a szomorúságot, a gyászt. 

Nézzük ezt meg a Fém elem szimbolikáján keresztül:  

A Fém elem évszaka az ősz. 

Az ősz érzelme a szomorúság. Az a fajta szomorúság, ami akkor jelentkezik, ha valami számunkra kedveset vagy értékest kell elengednünk. 

Ez az érzés megsokszorozódhat azoknál, akik képtelenek olyasvalamit elengedni, amit már nem kaphatnak vissza. Ezért mondjuk, hogy a Fém elem érzelme a gyász.  

Maga a gyász egy egészséges és természetes folyamat, de ha teli vagyunk bánattal, az valószínűleg a Fém kibillenésére utal. 

A Fém elem kiegyensúlyozatlansága az oka, ha képtelenek vagyunk valamit meggyászolni, ha elnyomjuk a bánatunkat, vagy ha állandóan veszteségérzés kísér, akár olyan dolgok miatt is, amik még meg sem történtek, vagy amikor rájövünk, mennyi lehetőséget szalasztottunk el.

A gyász, mint érzelem a tüdőben raktározódik el; a tüdő közvetlenül kapcsolódik a gyász kifejezéséhez: fájdalmunkat és gyászunkat hangos, a tüdő legmélyéből feltörő zokogással, a zokogás közben kirobbanó levegővel, mély légzésekkel fejezzük ki. 

A krónikusan fennálló szomorúság gyengíti a Fém elemet, így a tüdőt és a vastagbelet, csökkenti azok életenergiáját, felborítva funkcióikat és energetikai folyamataikat. 

Mit tehetünk?

- Igyekezzünk segíteni a vastagbél működését a fent felsorolt élelmiszerek fogyasztásával, különösen a Vastagbél meridián aktív időszakában: reggel 5 és 7 óra között. 

(Igen, ha úgy érezzük, nagy a probléma, kicsit meg kell feszíteni magunkat, hogy elősegítsük a test működését a természetes ritmus betartásával. 

A meridián alapú szervóra átállítására is vannak technikák, amik elsősorban azoknak segíthetnek, akiknek nagyon eltér az időbeosztása az átlagostól - ez a cikk most erre nem tud kitérni - érdemes hozzá kineziológiai segítséget kérni).

- Próbáljuk beengedni a remény, a támogatottság, az odatartozás, az elégedettség, a biztonság, stabilitás érzését. 

Meditáljunk rajtuk. Legegyszerűbb, ha kényelmesen elhelyezkedünk, és előhívunk egy olyan élethelyzetet, pillanatot, amikor a keresett érzést átéltük! Idézzük fel az eseményt minél színesebben, hangokkal, illatokkal, érintésekkel, és engedjük, hogy átjárja az egész testünket! Végezzük ezt többször el, amíg egyre könnyebbé válik! (És akkor se hagyjuk abba...)

- Legyünk többet a szabadban, mozogjunk. A friss levegő és a mozgás az egész testet felrázza, beindítja a bélmozgásokat, kiszellőzteti a tüdőt, segít befogadni az újat, és kiengedni a régit!


Egészségünkre!