Testtudatosság

2019.08.31

Mi is az a testtudatosság?

Azért boldogulunk jól egy sötét szobában is, és azért nem kell tudatosan odafigyelnünk a testünkre, amikor mondjuk a kanapén fekszünk, mert éveink alatt tökéletes testtudatosságra tettünk szert. A testtudatosság, vagy hívhatjuk propriocepciónak is, pontosan erről szól: tudatában vagyunk a testünknek, és testrészeinknek. A propriocepció arról szól, hogy tudjuk, hol helyezkedik el testünk a térben, és észleljük a mozgásait.

Testtudatosságra nem csak azért van szükségünk, mert általa fejlődnek finommotoros és nagymotoros képességeink, de azért is, mert így bizonyos egyszerű mozdulatokat anélkül is meg tudunk tenni, hogy átgondolnánk, mit fog a testünk egészen pontosan csinálni közben. Gondolj például arra, milyen volt legutóbb leülni. Mennyit kellett gondolkodnod a mozdulaton? Valósznűleg semennyit. A tested végezte a dolgát.

A testhelyzetről szóló információ a gerincvelőn keresztül érkezik az agy nem tudatos központjaiba. Emiatt ritkán vesszük észre testrészeink helyzetét, kivéve, ha aktívan rágondolunk. Ahogy ezeket a sorokat olvasod, figyelmed a bemutatott információra fókuszál. Közben kiszűröd a másik szobából érkező hangokat. Bármivel is foglalkozol, valószínűleg nem gondolsz a testhelyzetedre. Ennek ellenére az is valószínű, hogy nem esel le a székről vagy a kanapédról, mert a szenzoros receptoraid ezt megoldják helyetted.

Ez az egyszerűenk tűnő jelenség kisgyerekeknek nehézséget okozhat, mert ők még csak ismerkednek a testükkel, és térbeli helyzetével. Erőteljesen függenek még a látásuktól. Veled ellentétben, amikor ők akarnak leülni, minden mozdulatot jól át kell gondolniuk. Ahogy ügyesednek, a folyamatos gyakorlás hatására, a mozgás által tanulják meg érzékelni testüket. Ezért vannak állandó mozgásban, mert a mozdulatok kivitelezésének eltervezésével és végrehajtásával tanulják meg önmagukat. Ha egy gyermekben nem alakul ki ez a testtudatosság, a proprioceptív rendszerük fejlődése elégtelenné válhat.

Azok a gyerekek, akiknek fejletlen a testtudatossága, a legegyszerűbb feladatok elvégzése során is nehézségekkel szembesülhetnek. Ha gyermekednek egyensúlyi, koordinációs problémái vannak, furcsán mozog, kerüli a fizikai tevékenységet, problémái vannak a személyes határaival, túl szorosan ölel és jobban szereti a kis helyeket, elképzelhető, hogy testtudatossága még nem teljes.

Egy ilyen problémákkal küzdő kisgyereknek gondot okoz a 45 percen át történő egyhelyben ülés, a tanárra való figyelés, és a fókusz fenntartása.

Pontosan ezeken tudunk segíteni a neuroenergetikai kineziológia módszereivel.