Tenyér vagy markoló reflex

2019.08.31

Tenyér reflex: a probléma a csúnya kézírással, rossz ceruzafogással és visszamaradt motoros fejlődéssel kezdődik

Markoló reflex

A csecsemők születésük pillanatától kezdve bármit meg tudnak fogni. Ez a markolás igen erős, amit biztosan ismersz, ha a gyermeked valaha megfogta a hajad, nyakláncod vagy fülbevalód. Ha tudod, milyen egy baba vasmarka a hajadon vagy a láncodon, azt is tudod, milyen nehéz finoman kinyitni a kis tenyerét, hogy elengedje, amit fogvatart.

Azt tudtad, hogy ezt a markolást könnyedén elháríthatod anélkül, hogy szétnyitnád a baba kezét? Egyszerűen csak finoman meg kell simogatnod a kézfejét, amitől általában elengedi, amit fog. Így szinte erőfeszítés nélkül megmentheted a hajad és egyéb becses tartozékaid. Ahogy a baba cseperedik, minden mozdulata és reakciója csodát rejt magában, és minden nap egy újabb felfedezendő reflexszel ajándékozhat meg.

Mi a tenyér reflex, és miért olyan fontos?

A tenyér reflex egy primitív reflex, ami a magzati kor 11. hete körül jelenik meg. Születés után tovább fejlődik, és aktív marad egészen 2-4 hónapos korig. A tenyér reflexet minden, a tenyeret érő érintés, nyomás vagy simítás aktiválja. Amikor a baba a tenyér reflexet használja, összezárja az ujjait az adott tárgy körül, legyen az az ujjad, egy ruhadarab vagy egy játék. A gyermek első hónapjaiban a markoló reflexet a baba szívó mozdulatai is aktiválják, szopás közben. Ennek az az oka, hogy a kezek és a száj a Babkin válasz által kapcsolatban vannak egymással. A Babkin válasz akkor indul be, amikor egy gyermek tenyerét inger éri, és a szája kinyílik. A Babkin válasz a Szopóreflexhez is kapcsolódik, ami segíti a babát az anyatej kiszívásában. E mozgások hatására az együtt dolgozó kéz és száj összekapcsolódik.

A babának a keze és a szája jelentik az alapvető felfedező és kifejező eszközöket. A tenyér reflexnek a negyedik hónap táján kell "álomba merülnie", és eltűnnie, mintha ott se lett volna. Ezalatt az idő alatt viszont a baba gyakran markol meg és tesz a szájába dolgokat. Négy hónapos korában azt is megtanulja, hogy a kezei hozzá tartoznak, és elkezd tudatosan nyúlni az őt érdeklő dolgok (azaz minden) felé. Ebben a szakaszban a nyúlás és a markolás egyidőben történik, és ezért van az, hogy a gyermek már a nyúlás közben összezárja az ujjait. A hatodik-hetedik hónap körül ez további fejlődésen megy át, és akkor kezd markolni, amikor már elérte a tárgyat. Ez vezet a későbbiekben a kétujjas csípőfogáshoz, ami viszont a finom motoros fejlődés, a kézírás és a ceruzafogás elengedhetetlen feltétele.

A kétujjas csípőfogás

Ezidáig a baba a tenyér reflex segítségével markolta meg a tárgyakat. A nagyobb tárgyak esetében sikerrel járt, de a kisebb tárgyakat nem tudja jól megfogni. Ezért a csípőfogást kezdi gyakorolni, kizárólag az ujjbegyei használatával. Végül 9-10 hónapos korában a hüvelyk és mutatóujja segítségvel fel tudja kapni a tárgyakat. Első évének végére tökélyre fejleszti ezt a képességét. Nagyjából ugyan ebben az időben egyre ügyesebben fogja tudni elengedni és leejteni is a tárgyakat. Azt is megtanulja, hogyan nyissa ki magától az ujjait. Eddig csak szorosan fogott mindent anélkül, hogy elengedte volna. A folyamatos gyakorlás és ujjmozgatás hatására olyan finom motoros képességeket fejleszt ki, amiknek egész életében hasznát fogja venni.

Rossz ceruzafogás
Rossz ceruzafogás

Mi történik, ha a markoló reflex fennmarad

Ahogy a gyermek motoros képességei fejlődnek, megtanulja kezének és ujjainak egyre precízebb használatát is. Ha a tenyér reflex megmarad, visszahúzólag hathat a fejlődésére, főleg a finommotorikájára. Ezért történhet meg, hogy nem tudja rendesen megfogni a ceruzát, túl erősen szorítja, csúnyán ír vagy irányt téveszt, és visszafelé írja a betűket.

A finommotorika fejletlensége mögötti ok az lehet, hogy nem sikerült megfelelő időben a tenyér reflexet csípőfogássá alakítani babakorában. Ezért nem elég jók a finommotorikus képességei. A csípőfogás hiánya aztán további finommotorikával kapcsolatos problémákhoz vezet, mint az írás, vagy íráshoz használt segédeszközök idősebb korban.

Sally Goddard Figyelem, egyensúly és koordináció c. könyvében azt mondja: "A fennmaradó tenyér reflex mind a kézügyességet, mind az egyéb manipulációs képességeket gátolni fogja. A kézírás is érintett lesz, mert a gyermek képtelen lesz helyesen fogni a ceruzát. A beszédre is hatással lehet, mert a száj és a kéz közti kapcsolat megmaradása miatt nem jön létre a száj független mozgatásának képessége. A tiszta artikuláció komoly károkat szenvedhet.

A fennmaradó tenyér reflex hatásai

A fennmaradó tenyér reflex és a nem megfelelően kialakult csípőfogás a következő problémákban jelentkezhet:

  • Túl érzékeny tenyér
  • Manuális ügyetlenség, rossz ceruzatartás, frusztrálja, ha tollat/ceruzát kell a kezében tartania
  • Rossz artikuláció
  • Beszéd és nyelvi zavarok, a kezek és a száj közti kapcsolat fennmaradása miatt
  • Száj mozgatása, nyelv kiöltése írás vagy más finommotoros tevékenység közben
  • Finommotorikus zavarok
  • Írásproblémák