Retikuláris aktiváló rendszer

2022.07.17

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Mikor működik például: amikor a kamasz gyerek éjjel bulizni megy, biztosan meghalljuk, ahogy megérkezésekor elfordítja a kulcsot a zárban. Vagy Mátyás királyról mondták, hogy a legnagyobb ágyúdörgésben is tudott aludni, viszont a leghalkabb suttogásra is felriadt. Pontosan ezt csinálja a RAS: egyéni prioritásaink szerint "beállítja", hogy mely ingerre reagálunk, és hogy milyen mértékben. Az anyák RAS magjai fókuszálnak a gyerekre, és ők tehetnek arról is, ha az anya korai időszakban kialakult alvászavara megmarad a gyermek idősebb korára is.

Azokkal dolgozunk ezzel a rendszerrel, akik például a hangos zajokra túlérzékenyen reagálnak, akik nem tudnak elnyugodni, lecsendesedni, nem bírnak egyes szagokat, vagy magát az érintést.

A RAS (retikuláris aktiválási rendszer) az érintés, a szaglás, az ízlelés, a hallás és a látás információit kapja meg. Fontos, hogy ebben az "ingerzajban" is önálló lényként legyünk képesek érzékelni saját magunkat, és el tudjuk dönteni, mire hogy reagálunk.

Elsődleges funkciója a túlélés biztosítása, és a túlélés szempontjából irreleváns ingerek kiszűrése. Az éber állapotú nyugalmunk és stabilitásunk szempontjából ezért nagyon fontos, hogy ne működjön túlságos érzékenységgel. Mivel alvás közben is aktív, a nyugodt alváshoz ki kell tudnia szűrni mindazt, ami nem "veszélyforrás", hogy nyugod álomba szenderedhessünk.

Ha túl sok mindenre figyelünk, gyakorlatilag bármi megzavarhat, ami a környezetben történik. Ha nem tuduk megfelelően felvenni az ingereket, akkor állandó ingerhiányban, ingerkeresésben vagyunk. Például a hiperaktív gyerekeknek állandóan mozogniuk kell ahhoz, hogy fenn tudják tartani az éberségi állapotot.

Ha a RAS nem tudja megfelelően kiszűrni az ingereket, túlélési érzelmi reakciókat indíthat be. Gondoljunk itt a hangoktól megriadó kisgyerekekre például. Aki nem tudja megfelelően kiszűrni az irreleváns ingereket, az vagy mindenre figyel, vagy mindent elutasít. 

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...