Nyaklazító tippek

2017.02.01

Nyújtsd ki a nyelved, lazítsd el a nyakad!


Masszázsterápiás trükk: 

Ha a nyelved relaxált állapotban van, a nyakad ellazul. A nyelved nyújtsd ki annyira, amennyire tudod, majd húzd vissza a szádba. Ismételd többször, amíg azt nem érzed, hogy nyelved, majd nyakad izmai lelazultak. Bizonyosodj meg róla, hogy egyedül vagy, amikor csinálod - viccesen nézel ki :) Nem lazul? Keress fel, és kineziológiával és/vagy craniosacralis terápiával segítek feloldani a nyelvcsontot tartó izmok és a nyakizmok feszültségét!

Érdekesség: 

A csukló alagútszindróma egyes tüneteit gyakran a nyakban lévő feszültség okozhatja. A karban futó összes ideg a nyakizmok közti kis résen fut keresztül. Ha sikerül a nyakad feszültségmentesen tartani, sikeresen csökkentheted a kezedben érzett zsibbadást vagy bizsergést. 

Reflexológiás trükk:

A talpreflexológiában a nyakat a nagylábujj tövénél találjuk. A nagylábujjat finoman egyik vagy másik irányban forgatva a nyak ellazulását érhetjük el. Abba az irányba forgasd, amelyiket kellemesnek érzed!

A nyak és a kineziológia

A nyak, főként a nyak hátulsó részénél futó izmok merevsége, feszessége akár fejfájást is okozhat. A nyaki feszítő izmok merevségét gyakran a nyakhajlítók (a nyak elülső izmai) gyengesége, kineziológiai szakszóval lekapcsolt állapota okozhatja. Ilyenkor a nyakfeszítők többletmunkát kénytelenek végezni a fej egyenesben tartása érdekében, ami idővel extra feszültséget okoz bennük. 

Így kineziológiai szempontból elsősorban mindig a gyenge, azaz az elöl lévő nyakizmok megerősítése a cél. Magukat az izmokat az energia ellátottságuk - vér, nyirok, és meridián energia - helyreállításával segítjük, és ha szükséges, megkeressük azt a stresszt okozó érzelmet is, ami ha megoldatlan maradna, újra és újra lekapcsolná őket, így a hátsó nyakizmok feszültsége állandóan visszatérne. 

Alapvetően minden izomra igaz, hogy ha állandóan sérül, valamiért nem működik rendesen, vagy mindig görcsös és fáj, egy folyamatosan fennálló kiváltó okot kell keresni ahhoz, hogy az állapot végleg megszűnjön. 

Egy állandóan gyenge izom nem fogja tartani a rá bízott területet, és a vele együtt dolgozó más izom emiatt a rá rótt többletmunka miatt görcsössé válhat - komolyabb esetben akár el is húzhat csontokat, csigolyákat a helyükről. Ezért van az, hogy gyakran csontkovács vagy kiropraktor által helyreigazított struktúrák újra és újra visszacsúsznak a nem megfelelő helyzetbe: mert az őket támasztó izmok közül egy vagy több, egy rá ható érzelmi vagy egyéb feszültség miatt nem végzi rendesen vagy akadálymentesen a dolgát. 

Megtaláljuk az okát, és máris helyreáll a rend!