Miért nem érzek elégedettséget?

2018.01.01

A boldogság kulcsa egyszerű: észre kell venned, hogy jó neked 

Nevezhetjük ezt akár jutalomérzésnek is. A jutalom mutatja meg, hogy annak, amit csináltál, a befektetett energiának, a sok lemondásnak volt értelme. Jutalom nélkül elveszítjük a hajtóerőt. Mi lehet a jutalom? Általában bármi, ami jó érzést vált ki. Nevezhetjük boldogságnak, elégedettségnek, sikerélménynek.

A gond ott kezdődik, ha nem találjuk meg a tetteink jutalmát. Mi lehet ennek az oka?

A fáradozásaink jutalma fölött érzett boldogság alapvetően két képességen múlik: hogy legyen valami, ami örömet okoz, ha elérjük, és hogy képesek legyünk észrevenni, ha elértük. 

Ezt az "észreveszem" tudatot az örömérzés biztosítja. Ha nem vagyunk képesek örülni, elveszítjük azt a jelzőeszközt, ami megmutatja, hogy "igen, megvan, megcsináltam"

Ha a két képesség (valamire vágyom, és ez hajt, illetve az észreveszem, ha megvan, és örülök neki) közül bármelyik is hiányzik, idővel kedvetlenné, enerválttá válunk. 

Ilyenkor segíthet az ún. kereső rendszer kiegyensúlyozása.

A neuroenergetikai kineziológia neuroemocionális pályák tudásanyaga az aggyal foglalkozik, azokkal a területekkel, amik egy-egy érzelmi folyamat végrehajtásában részt vesznek. 

A vágy-hajtóerő-öröm hármasában alapvető szerepet játszik két neurotranszmitter: a dopamin és a szerotonin. Akik kicsit bővebben kutatták már a depressziós problémák okait, bizonyára találkoztak e két névvel. Egyszerűen fogalmazva a dopamin a hajtóerő, ami a vágyott cél elérésére hajt, és ha elértük, amit akartunk, amire vágytunk, szerotoninnak kell felszabadulnia, aki mintegy közli az aggyal, hogy igen, örülhetünk, megcsináltuk! És akkor jön a sikerélmény, az önbizalom, hogy máskor is sikerülni fog. 

Ezek hiányában viszont ott a csalódottság és a megtépázott önbizalom.

A kereső rendszer neuroemocionális pályák eljárásában egyenként, meghatározott sorrendben blokktalanítjuk a motiváltsághoz szükséges agyterületeket. Kiegyensúlyozzuk a működésüket, oldjuk az érzéseket megalapozó neurotranszmitterek termelődésének és érzékelésének blokkjait. A folyamat végére képesek leszünk vágyat érezni az adott dolog iránt, megjelenik a hajtóerő, és ami szintén fontos: észre fogjuk venni, ha elértük, amire vágytunk - megjelenik az öröm!