Memóriarendszerek

2022.07.17

Memóriarendszerek 

Emlékeink határozzák meg az önmagunkról alkotott képünket, az elraktározott tapasztalataink alapján alakulnak ki hitrendszereink, működési programjaink, és múltbéli emlékek alakítják a jelen helyzetekre adott reakcióinkat. A jó emlékezőkészségre ezen kívül szükség van ahhoz is, hogy memorizálni tudjunk dolgokat, tanuljunk, és hogy a megjegyzett dolgokat fel is tudjuk idézni. 

A memóriarendszerekről szól a neurokineziológiai munka utolsó nagy része. A memóriarendszerekhez akkor jutunk el, amikor már oldottuk a látott és hallott információ felvételével kapcsolatos stresszt, kiegyensúlyoztuk a rájuk adott érzelmi reakciókat, és az egész rendszert felkészítettük arra, hogy aktívan dolgozni tudjon mindazzal, ami a hétköznapok során minket ér.

Szükség van a memóriára a gondolkodáshoz, a fejben végzett kalkulációkhoz, a kapott instrukciók követéséhez, egy előadáson elhangzottak értelmes felfogásához, a jó tanulmányi telejsítményhez, a tájékozódáshoz, stb.

Dolgozunk a rövid- és hosszútávú auditív és vizuális memórián, a memóriához tartozó jutalmazás és büntetés körökön, az auditív és vizuális figyelmen, ami biztosítja, hogy a tudatba kerüljön, amit hallunk/olvasunk, a történeti memórián, hogy emlékeinket megfelelő módon értelmezve tároljuk, és mindazokon a memória területeken, amik személyiségünk és önképünk jellemzőit tárolják.

A memória érzelmi szempontból is nagyon fontos: amikor egy esemény történik, vagy egy helyzettel állunk szemben, az érzelmi reakciókról döntő amygdala azonnal referenciát kér a hippocampus-tól, a memóriából. Ha a hippocampus eltárolt egy hasonló helyzetet, és azt egy veszélyes helyzetként tárolta el, azonnal küldi az amygdalának az információt a korábbi helyzetről, legfőképpen a színezetéről, a hozzá kapcsolt tudatalatti érzelemről. A memóriában azért kell dolgozni, hogy "átszínezzük" a jelen stresszéhez kötődő múltbeli színezetet, és a jelent a tudatos gondolkodásunkból kezeljük. 

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...

Érzelmeink alapvetően a túlélésünket szolgálják. Amikor vészhelyzet van, nincs idő gondolkodásra. Egy gyors érzelmi reakció fizikai reakciók sorozatát indítja be, amik a tudatos gondolkodást kikerülve azonnali, evolúciós szempontból a túlélést segítő tetteket váltanak ki. Gondoljunk csak arra, hogy hirtelen mindenki tud fára mászni, ha vaddisznó...

Elsősorban a mozgásos feladatok szabályozója, így fontos a tudatosan tervezett mozgások pontos végrehajtásában, a koordinált mozgás, az elvégzett mozgások sorrendjének meghatározása, sporttevékenység, beszéd és egyensúly szempontjából. Legújabb kutatások alapján már fontos érzelemszabályozó szerepét is ismerjük, így az érzelmi kitörések, agresszió...

A környezetünket és a másik embert érzékszerveinket keresztül érzékeljük. Milyen az, amikor az ingerfelvétel kiegyensúlyozatlan? Például ha tolatás közben kikapcsolod a rádiót, mert úgy jobban tudsz koncentrálni. Vagy befogod a füled, behunyod a szemed, hogy jobban érezz egy illatot. Ilyenkor az történik, hogy az idegrendszered nem tud megfelelően...