Látás reflexek

2019.08.31

Pupilla és akkomodációs reflex

Alkalmazkodás a fényhez és a távolsághoz 

Pislogó reflex

A szem védelmi mechanizmusa

Röviden a látásról

Biztosan te is hallottál már a csecsemők és kisgyerekek látásával kapcsolatos dolgokat. Olyanokat, hogy nem látják a színeket, nem látnak messzire, nem ismerik fel az arcok körvonalát. És vannak olyanok, amikről még biztosan nem hallottál. Az újszülötteknek például jobb a perifériás látása. Minden másnál jobban látják a fekete-fehér mintákat. Éleslátásuk elég gyenge. Sokan úgy jellemzik, mintha befagyott üvegen keresztül néznének. Egy éves korukra látásuk fejlettsége majdnem eléri egy felnőttét. Kevesebb színt látnak, főleg a pirosat és zöldet látják jól. Látásuk kétdimenziós. És bármilyen mozgás leköti a figyelmüket. Hogyan működik mindez, és miért olyan fontos (a nyilvánvaló szempontokon túl)?

Látás és olvasás

Az utolsó kérdést megválaszolva: a látás fejlettsége az olvasás legfontosabb alkotóeleme. A színek, formák, számok, betűk és szavak felismerése, és elhelyezkedésük meghatározása mind a látáson múlik. A látás az egyik legösszetettebben működő rendszerünk, ezért megértése segíthet eldönteni, hogy gyermekünkhöz eljut-e minden inger, ami a tanuláshoz szükséges. Itt most főként a csecsemők és kisgyerekek látásról beszélek, ami nem jelenti azt, hogy nagyobb gyerekek vagy felnőttek látásáért ne lehetne sokat tenni a https://www.kineziologust.hu/neuorenergetikai vagy LEAP kineziológia direkt erre kidolgozott módszereivel.

Akkor hogyan is működik? Ahogy említettem, a látás az egyik legösszetettebb rendszerünk. Olyannyira, hogy az agyban a látásfeldolgozásnak egyedül nagyobb területe van, mint az összes többi érzékszervnek együttéve. Normál látás esetén a szemek automatikusan egy tárgyra vagy képre fókuszálnak (akkomodációs reflex). A képet mindkét szem befogadja, fejjel lefelé. Tehát két enyhén különböző képpel kezdünk, amik a rossz irányban állnak. Ekkor mindkét szem elküldi a képét az ellentétes agyféltekébe, ami felfelé fordítja azokat. Eközben az agynak össze is kell a két képet hoznia egymással, majd meg kell határoznia a látottak helyét, távolságát, kiterjedését, színét, formáját, és egyéb tulajdonságait. Ebből már látható, hány helyen csúszhat el a folyamat.

A vizuális rendszer fejlődése

Ha mindennek így kéne működnie, miért más a csecsemőknél? Mint a fejlődő testben bámi másnak, a vizuális rendszernek is időre van szüksége. Kialakulnak a szemek, aztán az idegek, amiken a jelek közlekedhetnek, és az információt értelmező agyi területek. Magzati korban a szemek általában csukva vannak, egy sötét, zárt helyen, így születéskor minden adott, ami a látáshoz szükséges, de a használatukhoz kellő képességek még nem alakultak ki. A látás fejlődéséért felelős sejtek először a szemek perifériáján jelennek meg, ezért jobb a babák perifériás látása. Ezek a sejtek aztán lassacskán átvándorolnak a szem közepébe, a foveába. Amikor ezek a sejtek összeállnak, a látás élessége és a színek megkülönböztetésének képessége is fejlődni kezd. A folyamat általában természetes úton megy végbe.

A főleg tapasztalatok hatására kialakuló történések az agyban zajlanak. Az agynak konkrétan formákat, színeket, mozgást, távolságot, kiterjedést, stb. kell látnia ahhoz, hogy aktiválja az információ feldolgozására képes idegeket. Mivel az egész a babát érő ingereken és tapasztalatokon alapul, minden fejlődési szakasznak megvan a maga időzítése, így ha a látással kapcsolatban bármely kétely felmerül, érdemes azonnal megvizsgáltatni.

Miben tud segíteni a neuroenergetikai és a LEAP kineziológia?

Például:

  • Gyenge látásnál
  • Rossz térlátásnál
  • Gyorsan fáradó szemnél
  • Olvasási-írási problémáknál
  • Rossz tájékozódási képességnél
  • A perifériás látás zavarainál
  • Rossz egyensúly esetén
  • Ha nem tudja jól elkapni vagy eltalálni a labdát