Landau reflex

2019.08.31

Landau Reflex: lehetséges, hogy ez van a koncentrációhiány, rossz szervezőképesség, és "lábujjhegyezés" hátterében?

Egy hatalmas hóvihar rengeteg problémát és komplikációt okozhat. Ha a vihar a repülőtér közelében van, akkor a járatok késnek, vagy törlik őket, ami aztán az egész ország közlekedését megbénítja. Az utak járhatatlanná válnak, több lesz a baleset, és kockázatos lesz bárhová elindulni. A munkába, iskolába vagy vakációra induló emberek előbb-utóbb persze megérkeznek, de míg odajutnak, feszültségük az egész útra rányomhatja a bélyegét.

A közúti vagy a légi közlekedés precízen kidolgozott rendszere biztosítja, hogy az emberek A-ból B-be juthassanak. A gyerekek idegrendszere - mint egy úthálózat - az élet korai szakaszában a primitív reflexek köré rendeződik.

A primitív reflexek olyan túlélő mozdulatok, amik a magzati kortól totyogó korukig segítik a gyerekeket. Lépésről lépésre támogatják a gyermek fejlődését, és megalapozzák a későbbi, fejlettebb reflexek és magasabb szintű izommozgások kialakulását. A reflexek egymásra épülnek, és mindig a gyermek fejlődési útjának következő állomását biztosítják.

A mozgás és az aktív játék építi fel az agy alapvető fontosságú pályáit, melyekre aztán a magasabb szintű tanulásnál lesz szükség.

Előfordul, hogy ezek a primitív reflexek nem mindig integrálódnak (tűnnek el) megfelelően. Ilyenkor pontosan az történik, mint egy útlezárásnál vagy egy járat késésekor. Mivel ezek a reflexek fontos szerepet játszanak a fejlődésünkben, ha egyikük vagy többen időn túl fennmaradnak, az rendezetlenséget, szenzomotoros, figyelmi és tanulási problémákat okozhat.

Pár érdekességet kifejezetten integrálatlan primitív reflexek mellett figyelhetünk meg. Például tudtad, hogy ha egy kisgyerek jóval 5 éves kora után is bepisil, akkor lehetséges, hogy mindezt egy fennmaradt Galant reflex okozza? És ez csak egy a sok tünet közül, ami gyermekeken és felnőtteken is megfigyelhető.

Másik nagy probléma ezeknél a gyerekeknél a rendezetlenség és a koncentráció, figyelem és fókusz zavarai. Ehhez az összetett problémához több primitív reflex, köztük a Landau reflex is hozzájárulhat.

A Landau reflex 2-3 hónapos kor körül jelenik meg, amikor a gyermek fel tudja emelni hasonfekvésből a mellkasát.

Landau Reflex

A Landau reflexet néha nehéz kategorzálni. Nem igazi primitív reflex, mert születéskor még nincs jelen, és nem testtartási reflex, mert egy éves kor után nem marad meg. Sokan áthidaló reflexként tekintenek rá, mert segíti más reflexek fejlődését és integrációját.

Négy hónapos kora körül a kisgyerek kinyújtja lábait, és amikor a feje és mellkasa megemelkedik, a lábak is elemelkednek a földtől. A Landau reflex jól megfigyelhető, ha a babát hasra tesszük a földön. Úgy fogja tartani magát, mintha repülőgép lenne, a feje, nyaka, gerince és lábai kinyújtva. Ez a pozíció akadályozza meg, hogy az arcára boruljon, illetve előkészíti a csúszást és a négykézlábon mászást.

Fennmaradt Landau reflexszel a következők tapasztalhatók:

 • Rossz koncentráló képesség
 • Nehezen figyel vagy fókuszál
 • Feszültségérzés a lábak hátuljában
 • Térdek kicsit visszafelé hajlanak
 • Lábujjhegyen járás
 • Megmaradt Galant reflex
 • Rossz szervezőképesség
 • A felső és az alsó test izmai közti elégtelen koordináció

Ha a Galant reflex nem tud integrálódni a fennmaradó Landau reflex miatt, hiperaktivitás és néha ágybavizelés is jelentkezhet problémaként

Kapcsolata a koncentrációval

Ha a Landau reflex nem fejlődik vagy integrálódik megfelelő időben, az a test hátsó részeinek gyenge izomtónusát okozhatja. Ez aztán nem fog elég ingert szolgáltatni az agy prefrontális kérgének, ami magáért a koncentrációért, a döntéshozatalért, a figyelemért és a szervezettségért felelős. A fennmaradó Landau reflex gyakran a Galant reflexre is hatással van, ami szintén kapcsolatba hozható a figyelem és fókusz képességével.

Mivel ez a két reflex ilyen szoros kapcsolatban áll, mindkettő hasonló problémákat okozhat, viszont külön-külön kell a kései integrációjukat segíteni.

A fennmaradó Landau reflex a rövid távú memória és más végrehajtó funkciók működését is befolyásolhatja, ami szintén hatással van a koncentrációs képességre. Ha azt tapasztalod, hogy neked vagy gyermekednek nehezére esik megtanult dolgok és részletek megjegyzése és felidézése, vagy a kisgyerek gyorsan elfelejti a megtanult betűket vagy számokat, vagy nem tudja áttekinteni, ütemezni a házi feladatát, akkor lehetséges, hogy a Landauval van dolgod.

A neuroenergetikai kineziológiában a reflexek felmérése után precíz kineziológiai módszerekkel keressük meg, melyik idegi pályák blokktalanításával tudjuk a legjobban segíteni a reflex idengrendszeri integrációját.

Egyensúly, koordináció és "lábujjhegyezés"

Ha egy gyermeknél nem integrálódott a Landau, rendszeresen tapasztalhat feszültséget a láb hátsó részében, emiatt a térdei enyhén hátrafeszülhetnek, és előfordulhat, hogy öt éves korára átszokik a lábujjhegyen járásra. Az is megfigyelhető, hogy nehezen mennek neki az egyensúlyozással vagy koordinációval összefüggő gyakorlatok, mert a fennmaradó Landau reflex ellehetetleníti a felső és az alsó test együttműködését. Akár ez is lehet az oka, ha valaki nem szeret sportolni, mindenbe beleütközik, rossz a szem-kéz koordinációja és ha másoknak teljesen természetes dolgok is nehezére esnek.

Az ilyen kellemetlen és problémás viselkedés mögött gyakran találunk fennmaradó reflexeket. Szerencsére ezek a reflexek a neuroenergetikai kineziológia speciálisan primitív reflexek idegrendszeri integrációját segítő eljárásaival és esetleg néhány rövid időn át végzett mozgásos gyakorlattal helyükre tehetők. Amikor az agy idegpályái teljesen átjárhatóvá válnak, nincs szükség többé arra, hogy extra energiát kelljen belefektetni az olyan alapvető képességekbe, mint a figyelem fenntartása, az egyhelyben ülés, vagy mások végighallgatása. Az agy automatikusan segíti a testet a szükséges feladatok végrehajtásában, így a magasabb feladatokat végző területek felszabadulnak a felesleges terhek alól, és teljes erőbedobással támogajták a munkát vagy a tanulást.

A fennmaradó Landau reflex egyéb jelei:

 • Nem megfelelő izomtónus
 • Rossz testtartás
 • Kései mozgásfejlődés
 • Rövid távú memória problémái
 • Feszültség a lábak hátuljában, lábujjakon járás
 • Figyelem, koncentráció és rendezettségi problémák
 • Gyenge felsőtest
 • Nehézség a mellúszás megtanulásakor
 • Nem tud bukfencezni