Kisagy - Cerebellum

2022.07.17

Kisagy - Cerebellum

Elsősorban a mozgásos feladatok szabályozója, így fontos a tudatosan tervezett mozgások pontos végrehajtásában, a koordinált mozgás, az elvégzett mozgások sorrendjének meghatározása, sporttevékenység, beszéd és egyensúly szempontjából. Legújabb kutatások alapján már fontos érzelemszabályozó szerepét is ismerjük, így az érzelmi kitörések, agresszió kontrolljában is szerepet játszik. Az egyenes, megfelelő sorrendiségű gondolkodást is segíti.

Munkája az érzelmi, mentális és motorikus működések szabályozásában nyilvánul meg, hogy mind érzelmileg, mind gondolkodásunkban, mind mozgásunkban összeszedettek legyünk.

Nagyon fontos a nagymozgások koordinálásában és a finommotorikában, legfejlettebb része az érzelmek arcmimikával, grimaszokkal való kifejezését irányítja.

A kisagy egy nagyon speciális hullámot bocsát ki, ami egyfajta "csitító" hatást gyakorol például alvás közben az agyra. Ettől tudunk éjjel regenerálódni. Azt mondják, hogy az agy nyugalmi állapotában fér hozzá a lélek a testhez, hogy gyógyítsa azt, ezért is annyira fontos és népszerű a meditációval elérhető nyugalmi állapot gyakorlása.

Ha hosszú időn át nem valósul meg mély alvás, elveszítjük az agyintegrációt, az érzelmi stabilitásunkat, és akár pszichés problémák is megjelenhetnek. Mindez idővel kiégéshez is vezethet, egyszerűen attól, hogy a kisagy nem képes az agy többi részét nyugtatni. Ugyan ez a hullám az, ami reggel ébreszti a rendszert. 

A kisaggyal mozgásproblémák és érzelmi problémák esetén dolgozunk.

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...