Ízek és illatok

2019.08.31

Milyen problémáknál gondolj rájuk: 

Szaglás és ízlelés

 • ha nincs szaglása (de a szalgóhám ép)
 • ha nem bír egyes szagokat
 • trauma utáni szaglásvesztésnél

Öklendezési reflex

 • ha nem tud nyelni
 • ha nem tud tablettát bevenni
 • ha nem hajlandó szilárd ételt enni vagy rostosat inni


Szopó-kereső reflex

 • nyelés nehézségei
 • nem jól rág, nehezen fogyaszt szlárd ételt

 • rossz artikuláció, beszédben jelentkező nehézségek 

Ízérzékenység

Lehet, hogy gyermekem nem csak válogatós?

Az étkezés elvileg egy csodálatos multiszenzoros élmény. Imádom az új ízeket, ételeket, és szeretek kísérletezni az ízekkel. Az emberek többsége szeret enni, de vannak olyanok - felnőttek és gyerekek is - akiknek az étkezés feszültséget, sőt, akár fájdalmat okozhat, ha szenzorosan túlérzékenyek. Ha gyermeked bizonyos ételtextúrákra túl érzékeny, az evés már nem élmény többé. Ha egy gyerek vagy felnőtt nem tudja a szenzoros ingereket megfelelően feldolgozni, az evésidő igazi katasztrófát jelenthet számára.

Az ízlelés

Honnan tudja az agyunk, hogy a szánk rág? Először is meg kell különböztetnünk az ízlelést és az ízeket. Ez a két szó rendszeresen összekeveredik, pedig mást jelentenek. Az ízlelés egy kémiai ingereket felfogó, a nyelv ízlelőbimbóin lévő, speciális receptorok segítségével működő érzék. Az íz pedig több érzék keveredése által alakul ki. Az íz meghatározásához az agy nem csak az ízlelést, hanem az étel illatát, tapintását és hőmérsékletét is figyelembe veszi. Mindezen információk együtt alakítják ki az ízérzékelést.

Akkor mi történik, amikor egy falatot a szánkba veszünk? Rágás közben az ételből kémiai anyagok szabadulnak fel, és a nyelv ízlelőbimbóiban lévő apró szőröcskék megüzenik az agynak, hogy az étel sós, édes, keserű vagy savanyú-e. Ezzel egyidőben ezek a kémiai anyagok az orrba is feljutnak. Ez aktiválja a szaglóreceptorokat, akik az ízlelőbimbókkal együttműködve döntik el a szájban lévő étel vagy ital ízét.

Az ízérzékenységre utaló leggyakoribb jelek

Ha gyermeked ízlelése túl érzékeny,

 • olyan ételeket is kerül, amiket a kortársai szívesen megesznek?
 • Kifejezetten kevés fajta ételt hajlandó megenni? (10 éves kor alatt)
 • Vannak olyan ízek, amiket kifejezetten imád?
 • Feldúlja, ha valaminek furcsa íze van?
 • Könnyen öklendezik vagy émelyeg?
 • Esetleg jobban kedveli fűszeres vagy csípős ételeket?
 • Határozottan ellenez bizonyos állagú ételeket?
 • Nem szereti, ha az étel túl hideg vagy túl meleg?
 • Szeret nem ehető dolgokat nyalogatni vagy kóstolgatni (játékok, tollak, papír, gyurma)?

Hyperszenzitivitás

Ahogy az minden szenzoros zavarnál látható, egy gyermek ízlelés terén is a spektrum bármely oldalán állhat (hyperszenzitív vagy hyposzenzitív). Vannak, akik kifejezetten elutasítanak bizonyos állagú vagy hőmérsékletű ételeket. Az ilyen gyerekek nem szeretik az erős ízeket, mint például a hagymát, fokhagymát, ecetet és borsot, vagy bármit, ami ezekhez hasonló. Ők túlérzékenyek, vagy hyperszenzitívek az ételek ízére. Ha egy gyermek túlreagálja az ízeket, illatokat vagy ételállagokat, elfordulhat a neki felkínált ételek többségétől. A szülők mostanában már jobban kezelik a gyerekek válogatósságát, de egy ízlelő szenzoros zavarból talán soha sem lehet magunktól kinőni. A szükséges tápanyag és kalória bevitele komoly gontot okozhat.

Hyposzenzitivitás

Az ellenpólust azok a gyerekek képviselik, akik el tudják fogyasztani a fűszeres vagy csípős ételeket. Azok a gyerekek, akiket nyilvánvalóan nem zavarnak az erős ízek és illatok, alulreagálják ezeket az ingereket. Az őket érő stimulusokat alacsony intenzitásssal érzékelik, és nehezen különböztetik meg a hasonló ízeket. Ez az oka annak, hogy erős ízekhez és különleges állaghoz vonzódnak, és gyakran rágcsálnak változatos fajtájú ételeket.

További szenzoros táplálkozási problémák

A szenzoros étkezési problémával küzdő gyerekeknek nehézséget okozhat az étel állagának átalakítása. Megmaradnak a pépes ételek fogyasztása mellett, akár éveken át. Nem hajlandóak megérinteni sem, nemhogy megenni, olyan ételt, ami ropogós vagy szilárd halmazállapotú.

Az is előfordul, hogy a gyerek öklendezni kezd, vagy elhányja magát, ha a számára visszataszító állagú étel a közelébe kerül. Az ilyen gyerekek gyakran nem is az étel ízére, hanem a szagára reagálnak. Szaglásunk és ízlelésünk egyértelmű kapcsolatban vannak egymással, és előfordul, hogy néha szagérzékenység és nem ízérzékenység okozza a problémát.

Tehát egy olyan gyerek, aki bizonyos állagú vagy hőmérsékletű ételeket visszautasít, válogatósnak tűnhet. De ezek a tünetek arra is utalhatnak, hogy valamilyen szenzoros probléma áll a dolog hátterében. Érdemes elbeszélgetni a gyerekkel, hogy felfedezzük, van-e valamilyen "minta" abban, amit nem szeret. Egy gyerek, aki állandóan ropogós dolgokra vágyik, mint a perec vagy chips, lehet, hogy csak a szájízületeinek keres szenzoros inputot. Esetleg ellenkezőleg: aki kerüli a rágós ételeket, mondjuk a húst, lehet, hogy csak gyenge rágóizmait kíméli.

Így segítsd

Ha gyermekednek szenzoros feldolgozási problémákkal küzd, és étel vagy ízérzékenysége van, ezekkel a módszerekkel indulhatsz el:

Vezess naplót

Jegyezd fel a gyermek ételekre és szagokra adott reakcióit. Hamarosan észre fogod venni a mögötte lévő mintát. Felfigyelsz majd arra, milyen ételeket szeret és utasít el, főleg, ha új ételekkel is próbálkozol.

Megosztott tányér

Próbáld ki, hogy szétosztod az ételét több tányérra. Többeknek is segített már, ha két olyan ételt tettek a gyerek tányérjára, amiket szeret, és egy másik tányérra két "próbaételt", amiket szerettek volna, ha megkóstol. Így az új ételek nem fognak összekeveredni a jól beváltakkal.

Adj neki választási lehetőséget

Engedd választani. Tudjuk, hogy a gyerekeknek új dolgokat is ki kell próbálniuk. Az ízérzékenyeknek ez nagyon nehéz lehet. Bátorítsd, hogy étkezés alatt 2-3 dologból is válasszon. Ez visszaad némi irányítást az ő kezébe.

Tálalás

Variáld az ételkínálást. Sok gyerek van, akiknek az ételek állagával van baja. Fogj egy olyan dolgot, amit szeret, például almalevet, és kínálj neki almát változatos formákban. Egyik nap adj neki friss almagerezdeket, másik nap szárított almaszeleteket. Magyarázd el, hogy ez ugyan az az étel, csak máshogy feltálalva.

Ha nem megy....

Akkor keress meg, és megnézzük, hogy van-e mögötte valamilyen neuroenergetikai kineziológiával oldható reflex vagy érzelmi ügy.

Várlak szeretettel!