Ingerfelvétel: látás, hallás, érintés

2022.07.17

A környezetünket és a másik embert érzékszerveinket keresztül érzékeljük. Milyen az, amikor az ingerfelvétel kiegyensúlyozatlan? Például ha tolatás közben kikapcsolod a rádiót, mert úgy jobban tudsz koncentrálni. Vagy befogod a füled, behunyod a szemed, hogy jobban érezz egy illatot. Ilyenkor az történik, hogy az idegrendszered nem tud megfelelően elkülöníteni több forrásból származó ingereket egymástól, így legalább egyet ki kell kapcsolnod, hogy a másikra teljesen figyelni tudj.

A hang hullámok formájában jut el az agyba. Felvételekor meg kell tudnunk különböztetni, hogy mit hallunk, és honnan halljuk. Ezután megfelelően tudnunk kell értelmezni, és adekvát választ kell adnunk a hallottakra.

Ha a hallott inger felvétele akadályozott, blokkolt lesz a hallottakra való odafigyelés illetve a hallottakra történő emlékezés is. Így például a kisgyerek (vagy felnőtt) nem képes több lépéses instrukciók követésére.

A neurokineziológiában először azon dolgozunk, hogy az auditív ingerek felvétele stresszmentes legyen. Ezután kerül sok a látás kiegyensúlyozására. A hallásnak és látásnak egy közös átkapcsoló központja van az agyban, így a stresszes auditív rendszer a kiegyensúlyozott látást is vissza fogja állítani blokkolt helyzetébe.

A vizuális integráció a következő lépés. A két szemből érkező két képet egyesíteni kell. Ha valamiért a beérkező képet az agy nem tudja összerakni, olyan módosításokat hajt végre, hogy kicsit "eltolja" egyik vagy másik irányba a szemeket. Ha a szemek mozgásának vezérlése stresszelt, szintén blokkolttá válik a vizuális ingerfelvétel. Ezért érdemes lehet egy idegrendszeri működést segítő szemüveg kiválasztása is. Speciálisan erre szakosodott optikát itt találsz: Diamond Optika

A látás stresszével való neurokineziológiai munkában dolgozunk a szemmozgás kontrolljával, a fény és a színek felvételével, a látásintegrációval, a perifériás és a három dimenziós látással, és a látottak megfelelő feldolgozásával. Dolgozunk a perifériás és fókuszált látás integrációjával is, majd a látott és hallott információ felvételének összehangolásával.

Érintés: külön eljárással dolgozunk a szomatoszenzoros rendszerrel is.

Ha mindhárom érzékszervi rendszer önmagában egyensúlyban van, folytatjuk a munkát a multiszenzoros neuronokkal, hogy képesek legyünk minél több csatornán érkező inger egyidejű, integrált feldolgozására. 

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...

Érzelmeink alapvetően a túlélésünket szolgálják. Amikor vészhelyzet van, nincs idő gondolkodásra. Egy gyors érzelmi reakció fizikai reakciók sorozatát indítja be, amik a tudatos gondolkodást kikerülve azonnali, evolúciós szempontból a túlélést segítő tetteket váltanak ki. Gondoljunk csak arra, hogy hirtelen mindenki tud fára mászni, ha vaddisznó...

Elsősorban a mozgásos feladatok szabályozója, így fontos a tudatosan tervezett mozgások pontos végrehajtásában, a koordinált mozgás, az elvégzett mozgások sorrendjének meghatározása, sporttevékenység, beszéd és egyensúly szempontjából. Legújabb kutatások alapján már fontos érzelemszabályozó szerepét is ismerjük, így az érzelmi kitörések, agresszió...

A környezetünket és a másik embert érzékszerveinket keresztül érzékeljük. Milyen az, amikor az ingerfelvétel kiegyensúlyozatlan? Például ha tolatás közben kikapcsolod a rádiót, mert úgy jobban tudsz koncentrálni. Vagy befogod a füled, behunyod a szemed, hogy jobban érezz egy illatot. Ilyenkor az történik, hogy az idegrendszered nem tud megfelelően...

Emlékeink határozzák meg az önmagunkról alkotott képünket, az elraktározott tapasztalataink alapján alakulnak ki hitrendszereink, működési programjaink, és múltbéli emlékek alakítják a jelen helyzetekre adott reakcióinkat. A jó emlékezőkészségre ezen kívül szükség van ahhoz is, hogy memorizálni tudjunk dolgokat, tanuljunk, és hogy a megjegyzett...