Fejtartó reflexek

2019.08.31

A fejtartó reflexek fejletlensége vizuális (olvasási) és egyensúlyi (figyelmi) problémákat okoz

Az egyensúlyunk és testtartásunk fölötti uralmat a gravitáció ellenére is képesnek kell lennünk megőrizni. Az ehhez vezető folyamat már a születés előtt elkezdődik, és folytatódik, amikor a csecsemő következő természetes reflexek megjelennek. A testtartás reflexek a születés előtti pár hétben és hónapban aktivizálódnak, és egész életünket végigkísérik. Az elsőként kifejlődő testtartás reflexeink a fejtartó reflexek. A fej felegyenesedett helyzetben történő megtartása a sikeres motoros fejlődés alapja. A két fejtartó reflex, amivel a neuroenergetikai kineziológia módszereivel dolgozni tudunk, a Labirintus fejtartó reflex, és a Szemmozgáshoz kötött fejtartó reflex.

A fejtartó reflexek bemutatása

Ahhoz, hogy a fejtartó reflexek működését megértsük, előbb meg kell ismerkednünk egy aprócska, de alapvető szervvel, a belső fülben található labirintussal. A labirintus a fül mélyében található összetett struktúra, ami hártyákból és folyadékkal telt üregekből áll. Ezek a reflexek a labirintusban található receptorokat ingerlik, melynek hatására a nyakizmok elmozdulnak, és a fejet a megfelelő helyzetbe mozgatják. A fülben lévő labirintusok a test antigravitációs tartását segítő legfontosabb struktúráink (például segítenek megőrizni az egyensúlyunkat egy mozgó vonaton). A fej bármely irányban történő elmozdulása a labirintusokat ingerli. Hetekkel a születés után, amikor a fej mozgatása elkezdődik, a fejtartó reflexek is aktiválódnak.

Labirintus fejtartó reflex (LHRR)

A labirintus fejtartó reflex nagyjából a születés utáni harmadik hónapban jelenik meg. Segítségével tudja a baba hason fekve felemelni a fejét. Ha ki szeretnéd váltani ezt a reflexet, tartsd a babát függőlegesen, és lassan döntsd el az egyik oldalra, előre vagy hátra. A baba feje egyenesbe fog mozdulni.

Fejletlen labirintus fejtartó reflexszel gyakori problémát okozhat az egyensúly és a koordináció fenntartása, ezért az ilyen gyerekek ügyetlennek tűnhetnek sportolás közben. Ezenkívül gondok lehetnek a vesztibuáris és proprioceptív rendszerükkel is, ami megnehezíti az iskolában való odafigyelést, gyakran szédülhetnek, és sokszor lehetnek rosszul utazás közben. Ha ezek a fejtartó reflexek nem elég fejlettek, a kisgyerek alig tudja végighallgatni a tanárt, fejletlen lehet az auditív feldolgozása, rossz lehet a kézírása, és mind a nagy, mind a finommotoros mozgásokkal problémái lehetnek. Akinek nem jó a propriocepciója, annak gondot okozhat a mozdulatok megtervezése, és gyakran jellemzi érzék-kereső viselkedés (durván játszik, rág, harap, szereti a szoros ruhákat, lökdösődik). Mivel ezek a fejtartó reflexek szorosan kapcsolódnak a fej megemeléséhez (testtartás reflexek), megfigyelhető a fej asztalon pihentetése, a székben való lecsúszás, vagy a táblára felpillantás nehézsége.

Szemmozgáshoz kötött fejtartó reflex (OHRR)

A szemmozgáshoz kötött fejtartó reflex körülbelül 2-3 hónapos korban jelenik meg, és egész életünkben elkísér. Ha aktiválni szeretnéd, tartsd a babát függőlegesen, és mozdítsd ki a középpontból. A baba feje függőlegesen maradj, szeme pedig egy pontra fókuszál. Ennek a reflexnek az a lényege, hogy a fejet és a tekintetet összehangolja. Vizuális ingereken alapul, és a fejet stabil pozícióban tartja, míg a szemek egy adott tárgyra fókuszálnak. Ez a többi testrész vagy a fej egyéb mozgásaitól függetlenül történik. Segítségével alakul ki a tekintet rögzítése, ami azért fontos, hogy mozgás közben is egy minket érdeklő dologra tudjunk a tekintetünkkel fókuszálni. Ahhoz is fontos, hogy képesek legyünk szemünkkel a távolba nézni majd újra közelbe, ami nélkül olvasáskor nem tudnánk a szavak és a sorok sorrendjét tartani.

Azoknak a gyerekeknek, akiknél az OHRR fejletlen, a szemük használata okozhat nehézséget. Emiatt gyakran kihagynak szavakat, visszafelé írnak le betűket, nem tudnak a tábláról másolni, rossz a kézírásuk, nem találják el jól a betűk és szavak közti szóközöket, és problémáik vannak a hosszú távú és a rövid távú vizuális memóriával. A szemek közelbe és távolba fókuszálása közti váltások állandó küzdelmet jelentenek, ami megnehezíti még az olyan könnyű feladatok végrehajtását is, mint a tábláról másolás. Az ilyen gyerekek szülei hibásan azt hihetik, hogy gyermekük diszlexiás, mert a vizuáis rendszerük nem fejlődött ki megfelelően.

A fejtartás fejlődése

Ahogy a gyerekek fejtartó reflexei fejlődnek, a baba testhelyzetének és egyensúlyának változásával egész eseményláncolat indul meg, a. Ezek a reflexek nem csak a vesztibuláris és proprioceptív rendszereket és a működésükhöz kapcsolódó szerveket érintik, hanem a kisgyerek végtagjainak mozgását és viselkedését is. Például, ha a baba hason fekvésből felemeli a fejét, megnyílik előtte a mászáshoz vezető út. A fejtartás erősíti a nyakat és a fejet, és növeli az emelés mértékét is. Ezzel könnyebbé válik a karok mozgatása. A karok támogató reflexe pedig a mellkas felemelését fogja segíteni. Mire a fejtartó reflex stabilizálódik, a testtartás reflexek az egész testben megjelennek, hogy a gyermek tovább léphessen a fejlődés útján. Következik a medence, miáltal a kicsi a teste alá fogja tudni húzni a térdét.

Mindezek kulcsszerepet játszanak a mászás előkészítésében. Ha egy kisgyereknél kimarad vagy késik a mászás, abból további megkésettségek is következhetnek, vagy a magasabb szintű képességek elsajátítását gátló fennmaradó primitív reflexek.

Ha te vagy gyermeked ilyen problémákkal küzd, érdemes megnézni, hogy nincsenek-e reflexek a háttérben. Minden ilyen probléma az egész későbbi teljesítményre kihatással van, és olyan fontos mérföldkövek maradhatnak ki miattuk, amik az olvasáshoz, íráshoz, kritikus gondolkodáshoz, matematikához, problémamegoldáshoz, beszédhez és kifejezéshez szükséges agyi rendezettséget és idegi kapcsolatokat hivatottak létrehozni.

A tartóreflexek működési zavarait jelezhetik:

 • Nyaki és válltájék feszülése
 • Koncentrációs zavarok
 • Finommotoros problémák
 • Gondok a nagymozgásokkal
 • Rossz testtartás
 • Ferdén áll a fej
 • Szemmozgás kontrollja gátolt
 • Szem követő mozgásai rosszak
 • Olvasási problémák
 • Sorok, szavak kihagyása
 • Utazási rosszullét
 • Szédülés
 • Ügyetlen a sportokban
 • Csúnya kézírás
 • Vizuális memória problémák