Érzelemszabályozás

2022.07.17

Érzelemszabályozás 

Érzelmeink alapvetően a túlélésünket szolgálják. Amikor vészhelyzet van, nincs idő gondolkodásra. Egy gyors érzelmi reakció fizikai reakciók sorozatát indítja be, amik a tudatos gondolkodást kikerülve azonnali, evolúciós szempontból a túlélést segítő tetteket váltanak ki. Gondoljunk csak arra, hogy hirtelen mindenki tud fára mászni, ha vaddisznó kergeti. És csak utána gondolkodunk el, hogy vajon hogy kerültünk a fa tetejére!

Amikor a minket érő stressz olyan mértékű, hogy tudatos szinten nem tudjuk kezelni, az agy túlélési, menekülési vagy harc reakciót indít el. Lehet ez sírás, dühkitörés, pánik, konkrét menekülés, ami mindaddig felülírja a logikus gondolkodást, amíg a veszélyesnek ítélt helyzet meg nem szűnik. Gond akkor van, ha hétköznapi helyzetekre adunk olyan válaszokat, mintha a fent említett vaddisznó kergetne. Például egy vitánál, egy dolgozatnál, vagy egy állásinterjún. Nem csoda, hogy a logikus gondolkodás képességét elveszítve nem járunk eredménnyel.

Bármilyen helyzetre vagy ingerre adott válaszunkban szerepet játszanak az érzelmek modulációjában fontos agyi területek, így a velük való munka minden témában előtérbe kerülhet.

Nagyon sok olyan élethelyzet van, amikor a kihívások akkora stresszel járnak, ami az agy két oldala közti kapcsolat elvesztésével jár. A kapcsolat elvesztése itt azt jelenti, hogy a helyzet vagy feladat jó megoldásához nem férünk hozzá a stressz miatt egyes agyi funkciókhoz, amik amúgy stressz nélkül megfelelően működnek.

Amire a megfelelő önkifejezéshez szükség van: tudnunk kell a beszédhez megfelelő ritmusban mozgatni a szánkat, a gondolatokhoz szavakat választani, azokat megszületésük után kimondani.

Az éberség és a figyelem szabályozását végző rendszer. Lényege, hogy a külvilágból érkező ingerek - zajok, látvány, szagok, érintés, vagy ezek kombinációi, elérjék az ingerküszöbünket, de ne izgassanak fel annyira, hogy túlzottan érzékenyek legyünk rájuk.

Fő az egyensúly, és a tájékozódás! Az egyensúlyi rendszer folyamatosan figyeli a testünk térbeli elhelyezkedését, és a rá ható erőket. Kapcsolatban van az izomzatunkkal, a testtartásunkkal, a látásunkkal, és információkat küld a Retikulási aktiválási rendszerbe is. Gyakoratilag az egész testből érkező információk hatnak rá, a szemmozgásoktól...