Érintés, taktilitás

2019.08.31

Az érintés és tapintás általi tanulás

Kevesen tudnak ellenállni egy újszülött puha bőrének, vagy egy rózsaszirom bársonyos tapintásának. A tapintás egészen új világokat nyit meg előttünk, és még teljesebbé teszi a felfedezés élményét. Amikor érzékekről beszélünk, a tapintás gyakran kimarad a sorból, pedig mindennapi életünk fontos része. Nem csak a világot hozza közelebb, hanem segíti az emberek közti kapcsolatok elmélyítését.

Ennek ellenére, amikor az érintésről beszélünk, fel sem fogjuk, mekkora szerepet tölt be az életünkben. Az érintés a testünk és a világ közti fő találkozási pont. Amikor valamit érzékelünk, többféle információt gyűjtünk be róla. Puha vagy kemény? Nedves vagy száraz? Hideg vagy meleg? Mozog vagy stabil? Biztosan te is végighúzod valamin az ujjad, ha meg akarod tudni, milyen lágy. Ösztönösen az ujjbegyeid használod, nem a könyököd, és nem is a tenyered. Vajon miért? A test különböző részei, mint az ujjbegyek és az ajkak, nagy sűrűségben tartalmaznak bizonyos idegvégződéseket. Ezek az idegvégződések számos, különböző ingerek fogadására specializálódott sejtekhez kapcsolódnak, köztük a legfontosabbak a Pacini testecskék (a vibráció érzékelésére) és a Meissner testek (az enyhe nyomást érzékelik). Ujjbegyeink és ajkaink kifejezetten sok ilyen érzékelő testet tartalmaznak.

A taktilis (érintés általi) tanulás elengedhetetlen a megfelelő gyermekkori fejlődés szempontjából

Tudtad, hogy a baba a környzetéről tapintáson keresztül szerzi az első tapasztalatát? A tapintás már a magzati korban kialakul, nagyjából 16 hetes korban, és folyamatosan fejlődik. Ez az érzékünk soha nem kapcsol ki, és soha nem pihen. Sőt, még akkor is működik, amikor öreg korunkra minden más érzékszervünk gyengül. Az érintés mind a fizikai képességek, mind a kognitív és nyelvi képességek, illetve a társasági és érzelmi fejlődés szempontjából alapvető fontosságú.

A gyerekek többsége, főleg kisebb korában, tapintáson keresztül tanul. Ha egy gyereknek nehézséget okoz az auditív vagy vizuális rendszere segítségével történő tanulás, taktilis tapasztalataiból tud fontos dolgokat elsajátítani. Például, ha egy gyermek abba tudja hagyni az órán való fészkelődést, ha tanulás közben valamit tapogathat, akkor jót tehet neki egy puha labda, amit gyurmázgatva le tudja nyugtatni a testét.

Érintés általi tanulás

A gyerekek több módon tanulhatnak az érintéssel. Ha gyermeked tanulási stílusa tapintáson alapul, megfigyelhető, hogy a következő tevékenységeket részesíti előnyben:

  • Kézzel végzett tevékenységek, művészet, természet, színészkedés
  • Gyakran dobol az ujjával, mozgatja a lábát, vagy tanulás közben valamit a kezében tart
  • Ujjaival követi olvasás közben a betűket, számokat és formákat
  • Mozgásra és szünetekre van szüksége, ha íróasztal mellett dolgozik

Az érintés sokkal több, mint egy fizikai érzet

Mindannyian tudjuk, hogy az érintésre adott fizikai reakcióink a kapcsolódó érzelemtől függenek. Az érintés és az érzelmek egyértelmű kapcsolatban vannak egymással. Egy kéz érintése, vagy a kar végigsimítása kiválthat izgatottságot, melegséget, visszahúzódást, undort, vagy akár félelmet is.

Az érintéssel kapcsolatosan két irányba indulhatunk el, ha a neuroenergetikai kineziológia módszereit vesszük számba:

  • Az első útvonal a szenzoros pálya. Ide tartoznak az érintéssel, a bőrt érő ingerekkel kapcsolatos reakciók. Akkor dolgozunk vele, ha az érintéssel érkező információ befogadása vagy feldolgozása korlátozott. A szenzoros pályában futnak az érintés által begyűjtött információk (például lokalizáció, vibráció, nyomás és hőmérséklet). Ennek a szenzoros pályának része a szomatoszenzoros kéreg. Ez a kéreg analizálja több feldolgozási fázison keresztül a beérkező információkat. Az egész arról szól, hogy a tényeket feltárva kialakuljon a helyzetről vagy a tárgyról alkotott képünk, és a megfelelő információ birtokában cselekedjünk.
  • A másik útvonal az érintéshez kapcsolódó érzelmek. Ez a pálya aktiválja az örömmel és fájdalommal, társas kapcsolatokkal és egyéb érzelmekkel kapcsolatos központokat. Úgy dolgozza fel az érintésből származó információkat, hogy eldönti, milyen érzelmet kapcsoljon hozzájuk.

Ezeket a pályákat tudjuk blokkmentesíteni a neuroenergetikai és a LEAP kineziológia módszereivel.

A testen bárhol legyen az érintéssel kapcsolatos blokk, precízen meg tudjuk célozni, és a hozzá kapcsolódó okokat feltárva és oldva ismét élvezheted az érintés csodáját!

Várlak szeretettel, keress bizalommal!