A reflexek által befolyásolt gyerekek felismerése az osztályban

2019.08.31

A "Vadorzó":

Hiperaktívnak vagy éretlennek tűnik, forog és tekereg a széken, könyököl a padon, a lábait a szék vagy az asztal lábára tekeri, térdel a széken, a lábain ül, elgáncsolja a többieket.

Kapcsolódó reflex: szimmetrikus tónusos nyaki reflex, Galant reflex

A "Ceruzatörő":

Nem tudja kontrollálni a ceruzanyomást, így állandóan kitöri a ceruzák hegyét, és hegyeznie kell.

Kapcsolódó reflex: Tenyér (markoló) reflex, asszimmetrikus tónusos nyaki reflex

A "Nefelejcs":

Egyik nap tökéletesen tudja a betűket és a számokat, a következő nap mintha soha nem látta volna őket. Otthon tudja az anyagot, az iskolában pedig már nem tudja elmondani. Mindenbe belekezd, de semmit sem fejez be.

Kapcsolódó reflex: Moro, asszimmetrikus tónusos nyaki reflex, tónusos labirintus reflex

A "Zavart":

Szervezetlen, keveri a 'p' és 'q', a 'b' és 'd' betűket, visszafelé olvassa a szavakat, nem tudja megkülönböztetni a jobb és bal oldalt, és nem képes követni az utasításokat.

Kapcsolódó reflex: Moro, tónusos labirintus reflex

Az "Esetlen":

Leejti a dolgokat, sőt, ő maga is leesik a székről, miközben fel akarja venni, megbotlik a saját lábában, nekimegy mindennek, leveri a tárgyakat, gyakran az osztály bohóca.

Kapcsolódó reflex: szimmetrikus tónusos nyaki reflex

A "Nyugtalan":

Bárki és bármi el tudja terelni a figyelmét, nem tud koncentrálni. Mindenre odafigyel, csak arra nem, amire kellene.

Kapcsolódó reflex: Moro

A "Bomba":

Kontrollálatlanul robban, nem képes valamit lassan vagy pontosan csinálni, nekiesik a feladatnak, még mielőtt az instrukciókat meghallgatta volna, majd feladja az első nehézségnél, mindent egyszerre akar csinálni abban a reményben, hogy hátha valami jó lesz.

Kapcsolódó reflex: Moro, asszimmetrikus tónusos nyaki reflex

A "Szorongó":

Fél attól, hogy hibázik, szorong, nincs önbizalma, állandóan azt kérdezi, hogy "Jó így?", inkább nem csinál semmit, nehogy hibázzon.

Kapcsolódó reflex: Moro

Vannak olyan gyerekek, akik mindegyik típusból hordoznak valamit.

A szöveg forrása: A primitív reflexek és az agytörzs kiegészítő jegyzet (Andrea Hahn)

Mit lehet tenni?

Neuroenergetika

Nem szükséges előre felmérni az összes reflexet - a neuroenergetikai kineziológia módszereivel pontosan megállapíthatók, hogy mely reflexek aktívak, és melyek vesznek részt egy-egy adott probléma kialakításában és fenntartásában.

A probléma megfogalmazása után meg fogom tudni mondani, hogy milyen reflex áll a háttérben, illetve azt is, ha esetleg nem reflex váltja ki az adott viselkedést.

Az is előfordulhat, hogy előbb pár túl aktívan működő érzelmi pályát kell stresszmentesíteni, hogy aztán feltegyük a folyamatra a koronát, és a háttérben lévő reflex neuroenergetikai integrációjával meg is szüntessük azt.

Nem szabad elfelejteni viszont, hogy az idegrendszer megfelelő input nélkül nem működik. Ezért elképzelhető, hogy a kiegyensúlyozás után pár hétig még végezni kell egy-egy, a reflex integrálását elősegítő gyakorlatot. Ez leginkább súlyosabb esetekben szükséges, ekkor viszont elengedhetetlen. Ilyen gyakorlatokat én is tudok adni, vagy arra a pár hétre érdemes felkeresni egy kifejezetten ezzel foglalkozó, alternatív képességfejlesztő terapeutát. Enyhébb esetekben bőven elégnek bizonyul a neuroenergetikai integráció megvalósítása.